I något år har berguven suttit på Thunborgska husets tak där bland annat socialen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen huserar. Berguvens förmåga att skrämma bort oönskade fåglar är omdiskuterad bland vissa - samtidigt som många inte ens har lagt märke till den.
Självfallet rör det sig om en attrapp. Även om socialchefen tillika fågelskådaren Bengt Andersson mycket väl skulle kunna föreställa sig att en av de riktiga Ombergsuvarna skulle kunna trivas i "bynn". Och kanske gör lite mer nytta också.
Altanen på husets översta våning har en vidunderlig utsikt över Omberg och Vättern. Här skulle det nog vara mysigt att sitta en ljummen sommarkväll. Men utemöblerna är översållade med så mycket fågelspillning att det är en sanitär olägenhet. Och den kommer inte från berguven.
Fastighetsskötaren Christer Andersson från Ödeshögsbostäder har satt upp attrappen, och tycker att den fungerat någorlunda. Han vet också att andra privatpersoner tagit efter idén.
Åtminstone halva taket på Thunborgska är numera fritt från kajor och duvor, det skulle kunna bli bättre om det fanns en till, tror han. Och kajorna brukar gärna sitta på centrumhuset också, alltså rakt över Ödeshögsbostäders nya lokaler. Tämligen respektlöst, tycker man.
-- Det är viktigt att ögat på fågeln syns ordentligt. Vi har funderat på att tillverka en vindflöjel som den kan sitta på, säger han.
På så vis skulle attrappen kunna bli mer rörlig och lura fåglarna bättre, tror Christer Andersson.
-- Det finns fågelavvisare, en skena med taggar på. Men på ett så pass stort tak fungerar det inte. Därför testade vi med berg-uven, säger Jean Ljungkvist på Santec.
Företaget, som sysslar med skadedjursbekämpning, har hjälpt Ödeshögsbostäder med fågelattrappen, eller bulvanen, som den kallas. Berguvsbulvan är den fackterm som används i jaktsammanhang.
Jean Ljungkvist kan se två sidor av saken. Vissa Ödeshögsbor gillar inte fåglarna där de flyger omkring och påminner om en viss Hitchcockfilm, andra föder och göder dem.
Problemet är att fåglarna förökar sig hela tiden, och skräms de bort från ett ställe så flyger de till ett annat.
-- Att minska beståndet är enda lösningen på sikt, säger Jean Ljungkvist.
Konstnären tillika fågelskådaren Gebbe Björkman betvivlar att berguvsattrappen fungerar överhuvudtaget. Han har i alla fall sett en kaja sitta på den.
Det måste vara rörliga objekt, vingar som flaxar och så.
Fågelvän som han är har han dessutom liten förståelse för dem som vill ha bort kajor och duvor, de har ju också ett existensberättigande.