Beslutet om elevers flytt i Boet står fast

Boeteleverna flyttas temporärt till Fridtjuv Bergskolan.Måndagens extra möte slutade i stor oenighet.

Besvikna politiker. Gunni Karlsson (C) , t v, och Kicki Bruhno (KD) hade hoppats på att flyttbeslutet för Boeteleverna skulle ha upphävts.

Besvikna politiker. Gunni Karlsson (C) , t v, och Kicki Bruhno (KD) hade hoppats på att flyttbeslutet för Boeteleverna skulle ha upphävts.

Foto: karl-johan norén

ÖDESHÖG2015-10-13 17:35

– Jag är väldigt besviken, sa Gunni Karlsson (C), en av tre ledamöter som hade begärt extrasammanträdet och social- och utbildningsnämnden, men som inte fick det gamla beslutet upprivet.

Det mjukades visserligen upp i formuleringarna, men i praktiken kvarstår det beslut som togs 25 september.

Nu talas det om att eleverna ska flyttas temporärt vid behov och att det är skolledningen som avgör det. Skolledningen består i detta fall av områdeschef Richard Weibull och rektor Jenny Lindvall.

– Vi anser att behovet finns, säger Richard Weibull till Corren några timmar efter att nämndsammanträdet avslutats.

Han rapporterar att det blir en första skoldag för de 17 Boeteleverna (3 av dem går i årskurs 4) på Fridtjuv Bergskolan på måndag om en knappt vecka. Dessförinnan ska någon form av inskolning ha skett.

Efter närmare två och en halv timme, och tre ajourneringar, togs beslutet att eleverna skulle kunna flyttas.

– Det här handlar inte om politik, framhåller nämndens ordförande Håkan Johansson (M) när han passerar Correns väntande reporter i kommunhusets korridorer på väg från ett ajourneringsmöte med S och ÖP.

– Handlar det inte om politik? Varför är vi här då? undrar en förvånad miljöpartist, Christina Bryntesson, som är ersättare i nämnden och själv lärare.

Håkan Johansson säger efter sammanträdet till Corren att han ångrar att elevflyttningen överhuvudtaget togs upp i nämnden som ett extra beslutsärende 25 september.

– Ska vi lägga ner skolan är det politik och en fråga för fullmäktige att avgöra, men inte om barnen måste flyttas tillfälligt för att vi inte har några lärare. Det ansvaret måste våra tjänstemän få ta.

Håkan Johansson säger att han vill bara att barnen ska ha det så bra som möjligt.

Gunni Karlsson (C) tror inte att de får det genom det förslag som Håkan Johansson lade, och som han kunde driva igenom med hjälp av stöd från två socialdemokrater och en ledamot från Ödeshögspartiet..

– Det finns ingen bortre gräns för hur länge den temporära flyttningen ska vara. Och att sedan flytta tillbaka, är det rätt mot barnen? undrar hon.

Gunni Karlsson, Kicki Bruhno (KD) och Mikael Brickarp (KD) röstade emot och reserverade sig till förmån för ett återremissyrkande. De motiverade de med att de hade fått det två sidor långa beslutsunderlaget vid sittande sammanträdebord.

Föräldrarna överklagar

Som Corren tidigare rapporterat har tolv föräldrar var och en överklagat det första flyttbeslutet till Skolväsendets överklagandenämnd.

Överklagandena gäller att just deras barn ska flytta.

En rad föräldrar har också överklagat nämndens beslut till Förvaltningsrätten. De anser bland annat att beslutet strider mot skolagen, där det står att barnens inställning så långt det är möjligt ska klarläggas. "Barnen har överhuvudtaget inte kommit till tals i detta ärende".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om