Ska bygdeskolorna vara kvar eller inte? Den frågan verkar vara en mycket hård nöt att knäcka för Ödeshögspolitikerna. Två utredningar och mycket annat förberedelsearbete låg bakom kommunstyrelsens förslag till måndagens kommunfullmäktige. Tre alternativ har funnits att välja mellan var-av kommunstyrelsen valt det första:
1. Samtliga skolor som finns idag bibehålles till och med läsåret 2005/2006.
2. Samtliga elever vid bygdeskolorna har sin skolgång förlagd till Fridtjuv Bergskolan, det vill säga alla bygdeskolor läggs ner.
3. Förslaget från den före detta tillförordnade skolchefen Lars Engström där Trehörna skola läggs ner och årskurserna 3 till 5 flyttas från bygdeskolorna.
När det så var dags att ta beslut om skolornas framtida struktur i Ödeshögs kommun var de tre alternativen inte så kristallklara längre.
Förslagen om kompletterande att-satser och andra tilllägg haglade in från alla politiska läger, s begärde återremiss och en bordläggning var ofrånkomlig.
Moderaterna med Nils Orrenius och Håkan Johansson var angelägna om att ytterligare en utredning tillsätts omedelbart och att ett nytt beslut tas inom ett år. Olof Rosenqvist (mp) förordade att alla bygdeskolor skaffar sig en speciell profil. Jan-Olof Gustafsson (c) tryckte särskilt på att arbetet med att få nya barnfamiljer till Ödeshögs kommun måste komma igång på allvar och satte sina förhoppningar till skolråd, byalag och andra organisationer.
Charles Eriksson (s) förordade alternativ 3, citerade mörka siffror om vikande elevantal ur utredningarna och betonade det olämpliga, både socialt och ekonomiskt, med för små skolklasser.
-- Vi måste se till den verklighet som faktiskt råder. Vi fråntar oss ansvar om vi lägger besluten i någon annans händer.
Förslaget om politikernas arvoden blev klart timmarna före kommunfullmäktigesammanträdet. Men Madeleine Vilgren (s) var inte nöjd och ansåg att det fortfarande fanns obesvarade detaljfrågor. Även här blev det bordläggning.
Förslaget går bland annat ut på att de fasta ordförandearvodena höjs.
Kommunstyrelsens ordförande tjänar 366 700 kronor, första vice ordförande 110 010 kronor och andra vice 128 345 kronor. I övriga nämnder och andra instanser får första och andra vice ordförande ersättning på samma sätt som övriga förtroendemän, det vill säga 120 kronor i timmen.
Beslut togs också om förskolans maxtaxa, där avgifterna minskas motsvarande de tre gratistimmar som alla förskolebarn hade rätt till från och med nästa år. Det blev också nya taxor för soptipp, omlastnings- och återvinningsstation.