Det var på måndagseftermiddagen som polispatruller larmades till ett misstänkt väpnat rån mot posten i Ödeshög.
- Vi drog samman alla resurser, det betyder vapen, extravapen, förberedelse för vägspärrar och kontakter med andra län för samma sak, berättar vakthavande befäl Roland Carlson.
En första patrull kom till platsen. En polisman drog sitt tjänstevapen och skrek åt de misstänkta att lägga sig på marken.
- Det var tur att de lydde, säger Roland Carlson. En oförsiktig rörelse i det läget kan sluta med att någon blir ihjälskjuten.
Eleverna hade bildlektion och skulle spela in en film om ett postrån. Postpersonalen var med på noterna, men polisen blev aldrig underrättad. Vid halv tre-tiden på måndagseftermiddagen fick polisen alltså ett larm av en privatperson om att postkontoret i Ödeshög rånades av flera beväpnade personer. Uppgifterna togs på största allvar. Vittnet kunde berätta hur tre maskerade män försvann in på postkontoret och hur de efter en stund kom ut igen där en bil väntade på dem. Totalt var sex elever inblandade.
Först när rånarna låg på marken visade det sig att de var niondeklassare från Lysingskolan och rånet i själva verket en filminspelning. Någon filmkamera syntes överhuvud taget inte på platsen. Den fanns hela tiden inne i foajén på postkontoret.
Polisen är mycket kritisk till att ingen kontaktat dem.
- De hade både gevär och något annat vapen som såg absolut äkta ut, säger Roland Carlson. Jag vill inte ens tänka på vad som kunde ha hänt.
Patrik Landström, rektor vid Lysingskolan, säger att det som hänt är högst olyckligt.
- Liknande filminspelningar har gjorts många gånger, då vid bankkontoret, säger rektorn. Ingen har tänkt på att polisen borde kontaktas. Tidigare har det gått bra ändå.
- Berörd bildlärare är förstås ledsen över det som hänt, nu står det ju klart att det var en miss att inte informera polisen.
Hur mår eleverna? Blev de skärrade av dramatiken?
- I morgon ska jag kontakta de berörda eleverna och de kommer att erbjudas samtalshjälp med kurator, säger Patrik Landström.
I morgon ska också skolan, posten och polisen att ha ett möte för att diskutera det inträffade.
Händelsen leder till en polisanmälan. I första skedet är brottsrubriken grovt rån.
- Så är det, eftersom våra åtgärder utgick från att det rörde sig om detta, säger Roland Carlson. Men rubriceringen kommer väl att ändras.