Bra häng men ont om tjejer på gårn'

Det är fredagkväll klockan åtta på fritidsgården Lyset. Det är hög stämning bland trettiotalet ungdomar – men inte en enda av dem tjej.

Det är hög stämning och hög ljudnivå när killarna på fritidsgården Lyset i Ödeshög spelar rundpingis.

Det är hög stämning och hög ljudnivå när killarna på fritidsgården Lyset i Ödeshög spelar rundpingis.

Foto: Sune Johansson

Ödeshög2016-11-16 09:11

Runt fotbollsspelet är det laddat. Ett gäng killar från Nybo, ungdomsboendet för ensamkommande flyktingbarn, spelar med två på var sida. Det är inte första gången, spelet är minst sagt forcerat.

– Vi går hit även på dagen också, när vi har rast. Till och med om det bara är fem minuter, säger Rahmatollah Amini som kommer från Afghanistan precis som de andra i gänget.

I andra delen av rummet pågår rundpingis. Ljudnivån är hög liksom stämningen. Men även där är det bara killar.

Ska man hitta en tjej får man gå in i köket i kafédelen. Där jobbar Frida Hylén, 18 år och dotter till en av de ordinarie fritidsledarna.

Men varken hon eller Alfred, Ville och Philip som står och hänger vid kafédisken, kan förklara var alla tjejer håller hus.

– De håller på med ridning eller så sitter de hemma och Facebookar, tror killarna och Frida berättar att det kommer tjejer när gårn’ haft speciella tjejkvällar. Men hon håller med om att det är mest ”killiga” saker att göra på Lyset. Riktigt vad som skulle kunna vara ”tjejiga” saker kan hon inte svara på. Men hon nämner att det finns nagelvårdsgrejer att låna.

En som kan jämföra är Leo Hader. Han går inte på Lysingskolan utan på Lagman i Mjölby. Till gårn’ där kommer det både tjejer och killar, berättar han och det är större utrymme också.

– Annars är det ungefär samma sak man gör, pingis, biljard och tv-spel, säger han.

I kaféavdelningen är det lite lugnare. Där kan man ha sittande aktiviteter, det går att köpa mackor och annan fika eller spela tv-spel. Ville Strelin verkar inte ha några större krav på aktiviteter.

– Jag går hit för att hänga med kompisarna, förklarar han.

Klockan tio stänger Lyset men då planerar några i killgänget att dra vidare till torget. Där står en kafébuss som tillhör församlingen Ordet i Ödeshög. Där kan man enligt killarna få gratis fika. Och där är det öppet till midnatt.

Politikerna i fritidsnämnden har uppmärksammat att det håller på att bli en problematisk situation på grund av trångboddheten. Nämndens ordförande Birgitta Widén Blomberg (KD) har skrivit brev till kommunstyrelsen om att man vill ha en utredning med förslag på åtgärder.

– Det är upp till personalen att vara kreativa och hitta på aktiviteter, men det är svårt i så små lokaler. Ungdomar behöver röra på sig, det kan handla om pingis, biljard och annat. Vi behöver mer ändamålsenliga lokaler, menar Birgitta Widén Blomberg.

I brevet beskriver hon en kväll på gårn’ som ganska stökig: 70 ungdomar som kommer och går under kvällen i en lokal som är dimensionerad för 20. ”Då det ofta endast är ensamkommande ungdomar och pojkar från asylboendena försvinner möjligheterna till integration”, skriver hon och tillägger att flickor under en längre tid dragit sig undan från gårn’ för att de upplever det som trångt och stökigt.

– Det kan finnas flera orsaker till att det inte kommer så många tjejer, säger Raija Roukala, en av tre ordinarie fritidsledare.

Hon menar att det är mycket killiga aktiviteter, tv-spel och pingis. För att locka tjejer har man satsat på några tjejkvällar under hösten.

Kommunalrådet Annicki Oscarsson tycker att det är en tvådelad fråga. Dels handlar det om vad man erbjuder för verksamhet och det ansvaret ligger på fritidsnämnden. Det handlar om att hitta attraktiva aktiviteter. Lokalfrågan är en annan och där förs det diskussioner om olika tänkbara lösningar.

– På kort sikt får vi titta på de lokaler vi har i dag och ha en verksamhet som lockar både tjejer och killar. Integration är en större fråga än hur lokalerna ser ut, menar hon.

På sikt kan man behöva hitta andra lokaler, tror hon.

Café Lyset

Öppet dagtid för Lysingsskolans elever.

Öppet måndag, onsdag och fredag kväll.

Öppnade för fem år sedan när Ungdomens hus lades ner och byggnaden såldes.

Tre fritidsledare jobbar här. Plus timinhoppande personal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om