De borgerliga fick igenom kommunstyrelsens förslag med 23 röster mot oppositionens 17 på måndagskvällens möte. Likaså röstades skattehöjningsförslaget med 50 öre ner med samma röstetal. Driftbudgeten slutar på ett förväntat plusresultat på 2,7 miljoner kronor. Investeringsbudgeten är beräknad till 14 miljoner kronor.
Så olika man kan se på saker och ting. Jan-Olof Gustafsson, det blivande kommunalrådet, hade bara lovord att komma med och löften om vad som komma skulle:
-- Vi ska fortsätta kvalitetsarbetet och förbättra arbetsmiljön, personalens trivsel och miljön. Det är viktigt att vi politiker har en positiv attityd. Det är en bra och billig marknadsföring.
-- Vi är inte överens med de borgerliga, och jag tror aldrig vi har varit det, sade Bo Andersson (s) angående budgeten och stod fast vid de tilläggsyrkanden han presenterade i kommunstyrelsen. För driftbudgeten handlade det om 2,6 miljoner kronor, för investeringsbudgeten 1,45 miljoner kronor.
Magnus Oscarsson (kd) var nöjd, speciellt av en anledning.
-- Jag anser att det inte finns ekonomiskt utrymme för kommunen att flytta till centrumhuset, och några pengar för detta finns inte heller avsatta i budgeten.
Det finns ännu inget beslut på hur ombyggnaden ska genomföras. Ett möjligt alternativ är att Ödeshögsbostäder tar över projektet för att sedan hyra ut till kommunen, enligt Ödeshögs administrative chefen Daniel Friman.
Framför allt skolan var ett angeläget ämne för barn- och utbildningsnämndens Charles Eriksson (s) som höll det längs-ta och mest glödande inlägget.
-- Jag blir precis lika ledsen varje gång när jag inte får med mig de borgerliga i kommunfullmäktige. Ni röstar tvärtemot som ni röstade i barn- och utbildningsnämnden och medverkar därmed till att sänka kvalitén i våra skolor. Barn- och utbildningsnämndens budget blir 1,2 miljoner kronor mindre än vad facknämnden har äskat, sade han bland annat.
Färska exempel på denna sänkta kvalitet hade han också. I det senaste nationella provet var det 17 procent som inte uppnådde målen i svenska, engelska och matematik. I en av skolorna fick över 40 procent underkänt, enligt Charles Eriksson.
Både han och Bo Andersson hänvisade till en två år gammal rapport från yrkesinspektionen med krav på åtgärder på 2,8 miljoner kronor för att underhålla skolorna. Ett viktigt skäl att höja investeringsbudgeten innan kommunen hotas med vite, ansåg de.
-- Man får andas djupt när man hör Charles Eriksson. Vi ska göra vad vi kan för att hantera de medel vi har fått, sade Alf Engholm (kd), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
-- På Charles Eriksson så låter det som om skolan ska försvinna bort. Har vi inga pengar så har vi inte, sade Håkan Johansson (m).
-- Miljöpartiet är för en långsiktigt hållbar budget. Därför är en skattehöjning nödvändig, förslog Cvijeta Stojnic-Karlsson (mp) som också ville att den nya tjänsten för miljökontroll kombineras med uppgiften som kommunekolog. Något svar på det fick hon däremot inte.
Nöjet var dock stort i alla läger över att socialnämndens budget förstärks med 200 000 kronor för att få igång trapphusboendet för psykiskt handikappade. Men det har tagit några år, konstaterade Björn Lindholm (s).
-- Det lade vi fram för tre år sedan. Man ska aldrig ge upp, droppen urholkar stenen.
Pengarna kommer att tas från en annan pott inom socialbudgeten vilket leder till ombyggnaden av Solgården inte blir klar förrän i slutet av 2003.
Förslaget på kommunalt partistöd gick igenom, men möttes liksom tidigare av protester från oppositionen. Börje Lindholm gjorde jämförelser och uppgav bland annat att bland annat att en Ödeshögsledamot får 2 000 kronor per år jämfört med Linköpingsledamotens 32 000 kronor.