Det var vårvintern 2014 som Ödeshögs kommuns avloppsreningsverk började ta emot potatisskal från Vätternpotatis. Potatisavfallet rötas i kommunens biogaskammare tillsammans med avloppsslam.
De första veckorna sedan detta inletts uppmättes förhöjda fosforvärden i det renade vattnet som går ut i Vättern. Länsstyrelsen anmälde händelsen och polisen inledde en utredning om misstänkt miljöbrott. Om kommunen fällts hade komunen riskerat böter på 100 000 kronor.
Tre och ett halvt år senare har åklagarmyndigheten i Jönköping beslutat att lägga ner förundersökningen. Kammaråklagare Jan Olof Andersson konstaterar att kommunen visserligen brutit mot miljöbalken men att man inte kan döma ut en företagsbot eftersom kommunens verksamhet inte är att betrakta som näringsverksamhet.
– Det är lite svårt att tolka utlåtandet, men huvudsaken är att det har lagts ner, säger Emil Wissman som är kommunens tekniska chef.
Han menar att utsläppet var en engångshändelse som berodde på att processen i rötkammaren förändrades kraftigt när man tillsatte potatisgröten. Kommunen hade föranmält till länsstyrelsen att det kunde ske ”små avvikelser”. Men länsstyrelsen ansåg inte att det var en liten avvikelse, och anmälde därför.
Reningen har sedan dess fungerat bra, enligt Emil Wissman. Och man mäter kontinuerligt frånvattnet.
Biogasen som bildas används till största del för uppvärmning av processen i rötkammaren.
Kommunen har även anmälts i ett annat ärende. Det handlar om den ristipp utanför Sväm som brann i januari i år. Tippen hade inget tillstånd och anmäldes för att misstanke uppstod om att tippen innehållit miljöfarligt avfall.
– Mätningar har gjorts som kom fram till att det rörde sig om ofarlig träaska, som nu fraktats bort. Vi väntar på resultat av en analys av markprover som tagits, säger Emil Wissman.
Hur långt polisutredningen om miljöbrott kommit vet han inte.