Bryggare med kloster-meriter vill bilda skola

För att bli bryggmästare krävs sju års utbildning. Lars Schweitz är självlärd men har till och med gått i kloster för att sätta sig in i bryggerikonsten. Ett stort namn i branschen är numer bosatt i Ödeshög.

En riktig ölkändis har hittat till "bynn". Här visar han upp sin formidabla ölsamling i vardagsrummet på Bastekullen. Bild: JEPPE GUSTAFSSON

En riktig ölkändis har hittat till "bynn". Här visar han upp sin formidabla ölsamling i vardagsrummet på Bastekullen. Bild: JEPPE GUSTAFSSON

Foto:

Ödeshög2009-02-19 00:00

I drygt ett års tid har han jobbat stenhårt för att få igång en utbildning på John Bauergymnasiet i Jönköping. Syftet är att lära eleverna att brygga öl. Bryggeriapparatur är inköpt för hundratusentals kronor, ritningarna för lokalerna är klara. Han har tagit fram flaskor, etiketter, namn på bryggeriet, olika ölrecept ...

Sedan blev det ägarbyte.

- Nu har jag fått höra att hela projektet är lagt på is, säger han och ser ändå rätt så glad ut.

Kanske orkar han inte deppa längre, dessutom finns det en massa andra sätt att föra fram budskapet om öl som kulturgärning.

Titt i Ödeshögsvillan

- Folk vet inte skillnaden på underjäst, överjäst och spontanjäst. Den som lär sig mycket om en produkt dricker på ett seriöst sätt. Det gäller att komma bort från råsupandet, synen att alkohol ska vara så billigt och starkt som möjligt.

Med detta sagt kan vi ta oss en titt i Ödeshögsvillan som Lars Schweitz numera kallar sitt hem. Här har han en gedigen ölglassamling. Till god ölkultur hör att dricka rätt öl ur rätt glas.

Belgiskt kwak-glas

Han demonstrerar ett belgiskt kwak-glas. Luftbubblan som fastnar längst ner vid upphällningen gör att det säger "kvack" när han dricker ur glaset. Alla sinnen sätts i arbete vid öldrickandet.

Löwenbräus fotglas är mest en kul grej som inte påverkar smakupplevelsen. Däremot är det en sport att komma på hur man ska dricka ur det.

Lars Schweitz är såväl övertygande som underhållande. En talang han gjort till sitt levebröd när han åker ut och håller ölseminarier -han är en riktig kändis på sitt gebit. Självfallet är Lars Schweitz medlem i Svenska ölfrämjandet och han visar upp tidningsklipp och fina utmärkelser.

- Årets ölkrögare har jag blivit två gånger, en utnämning för krögare i klass med Årets kock. Jag är den enda i Sverige som har fått priset två gånger.

Bland klippen finns ett där han har munkdräkt på sig. När han var distriktschef på Spendrups skickades han till Belgien inför licenstillverkningen av märket Stella.

- Då försökte jag praktisera vid öltillverkningen på ett munkkloster inom Trapistorden men fick först blankt nej. Det var faktiskt enklare att få plats på ett nunnekloster inom Karmelitorden. De var mer öppna och fria.

Även munkklostret fick han tillträde till så småningom och blev novis.

Möttes över en öl

Det var dock ölbryggandet han mest var intresserad av. Sin fästmö, som han kallar henne, träffade han över en öl - på den ölskola han höll i sitt värdshus i Bredaryd i Småland. Monica Jonsson är från i Ödeshög och tillsammans med Lars Schweitz har hon hittat tillbaka till orten.

- Innan dess bodde vi i Husqvarna. Jag kunde ha flyttat vart som helst. För henne känns det bra att vara nära släkt och vänner.

Ödeshög är, som alla vet, inget ställe vilket som helst. Det finns redan en klosterruin och lokal ölproducent inom kommunen. Det kan synas som en lustig tillfällighet - kanske något som kommer att sätta spår i Lars Schweitz liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om