Bygdens bästa ölsmakare

Det lyser igen i den gamla ost- och charkbutiken i Ödeshög. Här brygger Lasse och Bosse öl.

Foto: Mia Karlsvard

Ödeshög2013-12-28 09:07

Flitens lampa lyser i den lilla källarlokalen i Ödeshög. Innanför det spröjsade fönstret står Lasse och Bosse och provsmakar sin senaste brygd.
Hur har ni lärt er att brygga öl?
– Jag gick en kurs för några år sedan i Norsholm, säger Bosse.

Pensionärer
De lärde känna varandra på marknaden i Hästholmen. Lasse har gjort cider tillsammans med sin fru i många år.
– Till en början höll vi till hemma hos mig och på Bosses loge när vi bryggde, säger Lasse.
Lasse är Lars Rosengren och Bosse är Bo Engman. De är båda två pensionärer.

Mycket att lära sig
Innan jag får börja ställa frågor är Lasse noga med att berätta om ölkonstens alla regler. Han förklarar med en enorm inlevelse och inspiration. Jag känner att jag raskt vill åka hem och för-söka brygga eget öl.
– Temperaturen och hygienen är viktiga saker, säger Lasse.
Han berättar att de första gångerna bryggde ölen med hjälp av en tygduk och en stor gryta. Nu har de i stället investerat i en bryggmaskin från Italien.
Bosse lyfter upp en stor back med malt korn. Tillsammans häller de kornet i bryggmaskinen. Det ser tungt ut.
– Vi kan göra ta mig sjutton vad som helst, säger Lasse lyriskt.
När Lasse visar mig bilder han tagit på hela processen steg för steg, har Bosse koll på temperaturen i bryggmaskinen. Det luktar gott. Som när bröd jäser. Ölen låter de jäsa i stora jäskärl i cirka 14 dagar.
– Vi skulle vilja låta ölen jäsa längre, men den tar slut så snabbt. Det värsta är att våra fruar också tycker om ölen, säger Bosse och ler.

Vill få besök
– Det finns många nördar i den här branschen. Det är bara att gå ut och söka på nätet om kunskap hur man brygger öl. Från grossister beställer vi humle, korn och övriga tillbehör, berättar Lasse.
Varför tar ni det inte lugnt nu när ni slutat jobba?
– Vi har ju farten uppe. Man måste ha något att styra med. Båda våra fruar jobbar fortfarande. Vi är inga människor som ger oss ut med stavar i skogen. Men vi rör på oss ändå, säger Bosse.
De träffas flera gånger i veckan för  att pyssla om ölen. Lokalen köpte Bosse och hans fru 2008.
Deras förhoppning är att grupper ska vilja komma för att brygga.
– Exempelvis ett tjejgäng eller gubbgäng. Alla är lika välkomna, säger Bosse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om