Skolornas framtida struktur, som kommunens utredning om skolorna heter, var i måndags åter uppe för diskussion. Den borgerliga majoritetens förslag bygger på det första av de tre tidigare inriktningsbeslut, nämligen att inga skolor läggs ner förr-än läsåret 2005/2006 då saken prövas på nytt.
-- Ingen drastisk åtgärd sker för närvarande. Prognoserna visar att vi har elevunderlag för att kunna driva skolorna fram till dess med bibehållen kvalitet, säger barn- och utbildningsnämndens ordföranden Alf Engholm (kd).
Under tiden ska barn- och utbildningsnämnden noggrant följa elevutvecklingen i kommunen -- förhoppningen är att elev-antalet inte minskar så drastiskt som prognoserna förutspår. Dessutom måste kostnaderna minska för lokalvård och städning. Bakom förslaget står Alf Engholm och Ove Bäck (c), dock inte utskottets Charles Eriksson (s) som reserverade sig.
Det som skett i Trehörna på senare tid är den modell som Alf Engholm ser framför sig. Eftersom bygdens lokalbefolkning vill att skolan ska vara kvar är de beredda att göra mycket.
-- Trehörnabornas insatser för skolan och förskolan har förbilligat investeringarna. Möjligheter att sköta lokalvård och vaktmästeri genom lokala krafter kan också leda till besparingar.
Menar du att ideellt gratisarbete ska hålla nere kostnaderna för bygdeskolorna?
-- Det är klart att det är engagemanget i bygden som kan hålla nere kostnaderna om vi ska få en rättvis fördelning.
Under mötet presenterade förvaltningschefen ett kostnadsförslag för renovering av ytterligare två skolor för sammanlagt 4 till 5 miljoner kronor. För dessa medel skulle båda skolorna få en helrenovering för de närmaste 15 till 20 åren. Rök beräknas kosta 1,5 till 2 miljoner kronor och Västra Tollstad 2,5 till 3 miljoner kronor. Den senare uppskattningen ligger betydligt läg-re än den på över 10 miljoner kronor som presenterades i den ursprungliga utredningen.
Räknar ni även här med ideella insatser?
Nej, det är för närvarande inte tal om i dessa fall, utan i de riktigt små skolorna som Trehörna och Boet, alltså de där elevantalet understiger 30 elever.
Charles Eriksson (s) förordar alternativet där Trehörna skola läggs ner, och årskurserna 3 till 5 flyttas från bygdeskolorna, det vill säga det förslag som före detta förvaltningschefen Lars Engström lade fram.
-- Det är ingen som tycker om att skolor läggs ner. En huvudanledning att vi socialdemokrater ändå föreslår det är att vi tror på prognosen. En del av skolorna kommer att få väldigt dåligt elevunderlag. Det kan vi inte blunda för. Blir elevunderlaget under 20 är det svårt att bedriva undervisning med bibehållen kvalitet.
Han anser att det är bättre att handla redan nu.
-- Det är också en fråga om rättvisa. Eleverna i Fridtjuv Bergskolan har många fler elever i klasserna än bygdeskolorna. Det förslag som s står bakom frigör inte mindre än fyra lärarresurser.