De satsar på byggnadsvård vid Omberg

Förre vandrarhemsföreståndaren på Stocklycke, Ingemar Olofsson, har sadlat om. Målet är att göra Ombergs gamla skola till ett fullvärdigt byggnadsvårdscentrum.

ödeshög2003-06-19 04:51

Ingemar Olofsson har varit hobbysnickare i 20 år och har både byggmästare och snickare i släkten. I två år har han fortbildat sig om vård och reparation av äldre byggnader. Nyligen startade han sin egen verksamhet i den före detta skolan. Skolan lades ner 1961, och sedan dess hade mycket lite förändrats. Ingemar och familjen flyttade in för elva år sedan.

Flytten till skolan var den omedelbara anledningen till att han började intressera sig för en mer varsam, tidstrogen renovering. Han märkte att det var svårt att finna kunskap och litteratur. Via en föreläsningsserie i Vadstena på initiativ av Eva Strömberg kom han i kontakt med byggnadsvårdscentrum Qvarnarp i Eksjö och deras kursutbud.

Fönster och dörrar

I skolan har han samlat fönster, dörrar och olika inredningsdetaljer från svunna tider. Mycket kunde han inhandla när den anrika järnhandeln i Mantorp lades ner förra året. Dessutom tillhandahåller han färger tillverkade enligt gamla beprövade principer och viss facklitteratur. Sommartid kommer även att finnas ett kafé, där Ingemars fru Marie Hedeving står för bullbakandet.

Hantverksredskap som ramsåg, fogsvans och timmerdrag finns att beskåda. En utställning visar kökets historiska utveckling. Ingemar Olofsson har skaffat sig specialkunskaper i hur köket förändrats de senaste hundratal åren. Från att ha varit nästan ingenting alls utom en eldhärd har utrymmena för matlagning utvecklats mer och mer.

- Mycket blev tydligt på 1920-talet då flera av de viktigaste köksmaskinerna tillkom, säger Ingemar Olofsson.

Byggnadsvårdcentrum

Redan nu funderar han på att komma igång med en grundkurs och kurser i fönster- och kakelugnsrenovering. Sedan hoppas han på att så småningom utveckla verksamheten till ett riktigt byggnadsvårdscentrum med mer personal och kurser över en längre tid.

Familjen Andersson kommer in för att leta efter fönsterhakar till sin sommarstuga vid Tingstad. Det blir en lång pratstund, och både Göran och Susanne Andersson antecknar sitt intresse för kommande kurser.

Ja, visst brukar de se på Sommartorpet på tv, och de har också börjat experimentera med hur deras torp ska få rätt patina. Det gäller att veta vilken tidsepok man vill återskapa. På toan har de målat först med rött och sedan med grönt så att det ska se ut som om den gamla färgen lyser igenom.

Renovering tar tid

Familjen kommer från Nol utanför Göteborg, och det tar två och en halv timme för dem att nå sitt drömhus. Inte längre än till Dalsland, där de egentligen hade sett sig om efter torp. I Tingstad tänker de tillbringa sina fem semesterveckor.

- Det är underbart att vara där. Mobiltelefonen fungerar inte och vi har ingen tv, bara el, säger Susanne Anderson.

Att renovera hus tar sin tid. Ingemar Olofsson hann nästan med den före detta lärarbostaden där familjen numera bor, bland annat återstår fönsterrenoveringen. Sedan kom som synes annat i vägen, och själva skolan är ännu inte åtgärdad, men å andra sidan är det inte så mycket som behöver göras.

- Gamla hus målade med falu rödfärg och linoljefärg förmår att åldras med värdighet, moderna färger däremot ser ganska snart tråkiga ut och kräver täta underhållsintervall, säger Ingemar Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om