-- Nu går hundarna inte lösa när jag är borta, och jag har börjat renovera stalltaket vilket egentligen inte behövs, säger djurägaren.
Det var i förra veckan som Corren uppmärksammade fallet. Grannar hade hört av sig till myndigheterna och slagit larm. De uppgav att lösspringande schäferhundar hade skrämt dem, att de sex hästarna flera gånger hade galopperat över deras tomt och rivit ner stängsel. Dessutom hade getter ätit upp växter på tomten för ett värde på tusentals kronor, menade grannarna.
Redan under hösten hade djurägaren blivit uppmanad och lovat att byta ut flera murkna innerstolpar i hästarnas stall utan att saken hade åtgärdats. Att det dragit ut på tiden tycks ha flera skäl.
Efter en inspektion skickade Ödeshögs kommun i början på december ut ett brev med ett delegationsbeslut, för säkerhets skull med delgivning. Där krävde miljötekniska nämnden att djurägaren skulle lämna in en prövningsansökan för stallet till länsstyrelsen. Det skulle ske inom fyra veckor.
Djurägaren säger sig inte vara medveten att hon skulle ha fått denna delgivning med posten. Ingenting hände, och i slutet på januari fick miljötekniska nämnden tillbaka brevet. Nämnden begärde hjälp av polisen.
Där blev brevet liggande ända till den 5 mars, samma dag som Corren påtalade fallet för polisen. Nu har djurägaren alltså fått beslutet. Hon säger sig vara i full färd med att bygga om taket på stallet. Hon tänker också byta ut några balkar.
Länsveterinär Irja Larsson på länsstyrelsen känner till djurägaren sedan tidigare. Då hyrde djurägaren ett stall i Motala kommun där Irja Larsson var djurskyddsinspektör. Även där hade det, enligt Irja Larsson, varit problem både med stallbyggnaden och lösspringande hästar. Hon och djurägaren har fortfarande olika uppfattningar om hur ventilationen skulle ordnas. Men sedan flyttade djurägaren till Ödeshög.
De problem som Ödeshögsgrannarna har påtalat tycker djurägaren är överdrivna. Det var mest i början som det var problem med lösspringande djur, och hästarna anser hon bara har varit på grannens tomt en enda gång. Getterna har fortsatt att slita sig, men hon uppfattar att det endast har skett någon enstaka gång. Nu hoppas hon att stängslen ska hålla även för dem. Att skadorna på växtligheten betingar ett värde på tusentals kronor är överdrivet, menar hon.
-- Det handlar om grannosämja och inget annat, säger djurägaren.
Grannarna har en annan version. Det sista de önskar är en fortsatt konflikt, och de välkomnar alla förändringar till det bättre. Dessutom säger de sig ha märkt en påtaglig förbättring under den senaste veckan. De betonar att de själva är djurvänner.
Det kallar sig också djurägaren. Hon har tagit hand om problemhästar, djur som vanskötts av sin tidigare ägare. Hon anser sig ha lyckats med att låta hästarna känna förtroende för människor igen.
Dessa hästar hade hon tänkt använda i den affärsverksamhet hon velat starta. Hon upplever sig kränkt av det som skett. Hon hävdar att det är uppmärksamheten kring hennes djurhållning, inte hennes eget handlande, som har spolierat hennes affärsidé.
Enligt länsveterinären händer det dagligen i Östergötland att djur sliter sig ur sina hagar.
-- Ändå finns det inget godtagbart skäl till att djur rymmer. Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom står det i djurskyddsslagen, säger Irja Larsson. Lösspringande hästar kan bli påkörda av bilar och getter i främmande trädgårdar kan sätta i sig olämpliga saker. Att inte hålla ordning på sina djur kan därför i förlängningen leda till brott mot den lagen.