Ersättningstvist om asylsökande

Enligt Migrationsverket var tjugofyra asylsökande elever inte i Östergötland men enligt Ödeshögs kommun gick de i skolan i Ödeshög. Nu överklagar kommunen myndighetens beslut om att inte ersätta kostnaden för deras utbildning.

Ödeshög2017-02-24 07:05

Enligt Migrationsverket finns inte de tjugofyra registrerade i Östergötland under den period som ansökan gäller.

– Men vi hade dem hos oss. Det är vi säkra på. Migrationsverket borde visa var de i så fall skulle ha varit höstterminen 2015, säger bildnings- och kulturchef Ingmar Unosson.

Han hyser gott hopp om att få rätt eftersom han tycker att kommunen har bra koll på dem som går i skolan i Ödeshög. "Eftersom vi har registrerat in dem hos oss och ordnat mottagande i skolan åt individerna förefaller det märkligt att de inte finns registrerade i Migrationsverkets register", skriver han i överklagan.

Ödeshög har närmare niohundra elever i allt från förskola till gymnasieskola. Av dem är hundra asylsökande För de allra flesta har kommunen fått ersättning. Det beslut som nu överklagas handlar om en ansökan om ersättning för skolgång avseende sammanlagt tjugofyra barn och ungdomar. De flesta togs emot i Ödeshög det sista kvartalet 2015.

Det var en period då väldigt många asylsökande kom till Sverige och kommunen har därför viss förståelse för att det kan ha blivit fel i Migrationsverklets registrering. Men då får kommunens registrering gälla, anser den i sin överklagan.

Migrationsverket har dock rätt i åtta av de tjugofyra fallen, bland annat på grund av att några har fått uppehållstillstånd tidigare än vad kommunen angett i sin ansökan. Därför kräver kommunen rätt till ersättning för sexton elever för skolgång under del av höstterminen. Sammanlagt kräver de ersättning med 140 000 kronor.

Kommuner har rätt till ersättning

Kommuner som tar emot nyanlända har rätt till statlig ersättning för barn och ungdomar som går i skola medan de väntar på beslut om uppehållstillstånd. Ersättninge var fram till årsskiftet 2016/2017 97 500 kronor per elev i grundskolan och 110 800 kronor för elev i gymnasieskola på årsbasis. Sedan dess har ersättningen höjts något. Om eleven inte går i skola ett helt år betalas ersättning ut för varje påbörjad fyraveckorsperiod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!