Mitt emellan i denna intressekonflikt står bygg- och gatuchefen Urban Runesson.
- Det här är jättestort och mycket komplicerat, säger han upprepade gånger och visar upp den karta som är översållad med olikfärgade vindkraftsymboler.
Ödeshögs kommun kommer inte att få någon glädje av vindkraftsboomen - utom de markägare som får arrendekontrakten, enligt Runesson.
- Det är en ny fas där storfinansen kommer in via kraftbolag som Vattenfall och Eon som köper in sig på rätten till vindkraft. Kommunen får inte in skattepengar på det här. Ödeshögsborna mår dåligt och deras oro är i viss mån befogad, säger Urban Runesson.
Förra året var han med och pratade vindkraft i olika lokala sammanhang. Då uppmanade han markägarna att komma in med intresseanmälningar. Informationen spred sig som en löpeld, och på kort tid har högarna växt på hans bord. Det enorma intresset har till och med överraskat honom själv.
Ödeshögs kommun håller numera på att ta fram en ny översiktsplan för vindkraft. Under tiden fortskrider planarbetet med de ansökningar som kommit in. Urban Runesson kan dem utantill och räknar upp dem i en rask följd.
Tre verk inom södra skogsbygden i Stora Krokek/Näteryd har redan fått klartecken. Flera ansökningar är på gång där platser är utsedda. Ännu fler är på ingång i form av intresseanmälningar. (Se grafik.)
Metoderna för hur vindkraftsetableringar behandlas skiljer sig från kommun till kommun. Översiktsplanen i Ödeshög ska peka ut var verken får ligga. Utgångspunkten är att skapa fredade zoner runt fastigheterna så att de så lite som möjligt påverkas av ljud, skuggning och blinkljus. Likaså ska det tas hänsyn till riksintressen för friluftsliv och reservatsbildningar.
Urban Runesson undersöker även möjligheterna att ta fram en landskapsanalys som kan markera skyddsvärda områden. Länsstyrelsens kulturarvsinventering av Holaveden ska också väga tungt.
Reaktionerna mot de nya vindkraftsplanerna har kommit igång på allvar. Corren skrev om nystartade föreningen Rättvis Vinds opinionsmöte i början av mars som drog ett hundratal besökare.
Lika mycket var det på samrådsmötet om den planerade vindkraftsparken i Järnstad förra torsdagen, likaså på ett samråd om tre vindkraftverk vid Norra Kärr som angränsar till kommunen från Smålandssidan.
Tillsammans med nio bygglov för vindkraft vid Brahehus kommer även det att te sig som en stor vindkraftspark synlig från E4. De tre ansökta verken vid Stora Kullen/Valla gränsar mot fyra i Mjölby kommun.
Telefonerna går varma hos Urban Runesson.
- Det får inte bli så att inflyttningen drabbas och att folk flyttar från sina sommarstugor för att de känner sig hotade av vindkraften. Inget vindkraftsintresse kan väga så tungt. Det måste bli en balansgång, säger han.
På en punkt vill han dock ge lugnande besked. Några storverk på 3 Megawatt, som en del befarar, blir det inte, tror Urban Runesson.