"Formfel fick konsekvenser"

Miljötekniska nämnden i Ödeshög har agerat felaktigt i vindkraftsärenden. Det som kallades beslut borde ha kallats underrättelse, anser de tre vindkraftsintressenterna vid Stora Lund och Tegneby. Nämnden håller inte med.

ödeshög2003-01-16 05:32

Med hjälp av en advokatbyrå har bröderna Peder och Magnus Tegnebo och Bo Lindberg författat en skrivelse. I den vill de föra i bevis att både miljötekniska kontoret och länsstyrelsen har gjort rättsliga misstag när det gäller vindkraftärendena Kyleberg/Glänås och Stora Lund Tägneby.

I båda fallen prövade miljötekniska kontoret om de planerade vindkraftverken var tillåtliga enligt miljöbalkens bestämmelser om miljöfarlig verksamhet. I båda fallen ansåg kommunen att ärendet inte föranledde någon åtgärd från myndighetens sida. Detta meddelande borde miljötekniska ha formulerat som en underrättelse och inte som ett beslut, anser de som undertecknat skrivelsen.

Fick konsekvenser

Det som ser ut som en formsak skulle ha lett till stora konsekvenser, resonerar de. Ett beslut kan nämligen överklagas vilket också skedde genom grannen Sven-Arne Johansson. Och det ledde sedan till att ärendena togs upp av länsstyrelsen. Även länsstyrelsen har agerat felaktigt, eftersom den sakprövat ett ärende som inte borde vara ett beslut och därför inte kan överklagas av tredje man. Det anser brevskrivarna och vill därför att domarna upphävs.

Argumentationen använder de i sina överklaganden gällande vindkraftsetableringen vid Stora Lund/Tegneby som för tillfället ligger hos miljödomstolen. Det ärendet avgörs först någon gång i vår.

Skrivelsen har de också lämnat till miljötekniska kontoret i Ödeshög. De vill att skrivelsen ska finnas med som komplement till det yttrande som miljötekniska nämnden lämnar till miljööverdomstolen i ett mål som rör vindkraftverken vid Glänås/Kyleberg. Även entreprenören R&B Vindkraft har muntligen begärt att nämnden agerar på det sättet.

Vill inte säga mer

Miljötekniska nämnden anser att den handlade rätt när den formulerade meddelandet som ett beslut. Hade inte ett beslut fattats i frågan skulle även det kunnat överklagas, anser nämnden. Därför är den inte beredd att komplettera sitt yttrande med den aktuella skrivelsen. Nämndens ordförande Håkan Johansson (m) hade kunnat tänka sig att skicka med skrivelsen även om han inte delar brevskrivarnas uppfattning. Men han valde att böja sig för majoritetens vilja att inte översända skrivelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om