Däremot verkar alla inblandade ense om att det nuvarande fågeltornet ska rivas. För det hemsnickrade 40-åriga alstret kommer inte att passa ihop med det nya storstilade projektet.
Vi står vid det dödsdömda fågeltornet och Dan Nilsson pekar ut möjliga byggplatser. Helst ska det gå att se både horisonten med Omberg och vassmosaiken.
Nu gäller det att sätta på sig andra glasögon, såsom Katarina Nilsson från Sveriges arkitekter uttrycker det. Hon ska förbereda arkitekttävlingen som kommer att utlysas snart.
Viss vana har hon vi det här laget. På sistone har fyra arkitekttävlingar sjösatts, de vid Höga kusten och på Koster är avgjorda, förslagen till Stendörren och Vattenriket vid Kristiansstad har just kommit in.
Med i gruppen vid Glänås är Anders Bergquist från Svenska naturvårdsverket (SNV), blivande huvudfinansiär. För närvarande finns det 25 naturum i landet som får dela på 24 miljoner.
Jämfört med 1990-talet uppstår det naturum i en rasande fart, och det har sin politiska förklaring. Då låg koncentrationen på biologisk mångfald. Sedan uttryckte dåvarande miljöministern Kjell Larsson en inriktning där intressena för friluftsliv ska jämställas med biologisk mångfald.
Nu har det visserligen varit regeringsskifte. Men Anders Bergquist har uppfattat det som att det inte blir någon större ändring för naturvårdens del. Möjligen får man tumma ytterligare på insatserna för biologisk mångfald till förmån för klimatet och havsmiljön.
Tankar på att satsa mer på Glänås har dock funnits länge för länsstyrelsens del, och för ett år sedan fick miljöenheten landhövdingens uppdrag att utreda saken.
Det föll i oväntat god jord. Både för att Anders Bergquist såg Tåkern som ett bra objekt som ett regionens naturrum, och för att Sveaskog tar över på Omberg med sitt blivande ekoparkscentrum.
Något mer än det mest elementära som att dra in el, vatten och kunna få in en skolklass under tak ska det bli. En byggnad där det går veta det mesta om Tåkerns djur och natur, med en trivsam omgivning, och där det går att få en fika med kaka.
- Förutsättningarna finns där, nu gäller det bara att förankra dem. Det här ska bli det bästa av alla naturum, säger Dan Nilsson från länsstyrelsen.
Än så finns en budget på en miljon kronor från huvudägaren Statens naturvårdsverk. Det ska räcka till arkitekttävlingen.
Tävlingen kommer att utlysas om någon månad av Sveriges arkitekter. Det är en så kallad inbjuden arkitekttävling, till skillnad från öppen. Det innebär att anmälan går ut till alla arkitektbyråer i Europa som får skriva intresseanmälan, men endast fyra av dessa kommer att väljas ut till tävlingen.
I slutet av november ska vinnaren ses ut - i samband med att Tåkernfonden firar sitt 20-årsjubileum. Huset byggs 2008 till 2009 och invigningen är tänkt att ske 2010.