Gamla bilder som väcker minnen

När Mona Söderbäck för snart tjugo år sedan fick ärva en massa diabilder, vaknade intresset för gamla Ödeshög på allvar.

Ödeshög2002-11-30 10:35

- Det är onekligen fascinerande att jämföra bilder från förr med hur det ser ut i dag. Vissa miljöer är nästan omöjliga att lokalisera om man inte har sin egen erfarenhet att gå på, menar Mona Söderbäck som de senaste femton åren visat bilder och berättat om gamla Ödeshög i de flesta föreningar, kyrkor och församlingslokaler i kommunen. Fotosamlingen som väckte hennes intresse för gamla Ödeshög fick hon överta efter Åke Blixt.

- Att enbart visa bilder på gamla hus och gator säger egentligen inte så mycket. Man måste också veta historien bakom bilderna och jag försöker att skriva ner så mycket jag kan om varje bild. Det är inte minst viktigt för eftervärlden, säger Mona Söderbäck.

Nostalgi

På torsdagen hade Mona bildvisning under en gemenskapsträff i Västra Tollstads församlingshem.

Några av de äldre deltagarna fick något nostalgiskt i blicken när de återsåg 60-talets Ödeshög, medan andra hade svårt att tro att bilderna verkligen var från Ödeshög.

Mycket har förändrats de senaste fyrtio åren och speciellt centrumbebyggelsen har helt ändrat skepnad. Tunborgska huset finns visserligen kvar men ser helt annorlunda ut i dag.

Carlströms hotell blev 1978 offer för grävskoporna och där finns idag ICA:s affär. Surbrunnsgatan är idag ett minne blott men på bilderna syns en tidstypisk grusväg kantad av små trähus.

Moped in i köket

- Här bodde kopparslagare Olsson, "mjölgubben" och "Långskorpa". Att han kallades Långskorpa berodde på att han var lång och bagare till yrket. Han brukade sälja karameller på torget på tisdagarna och rykten gjorde gällande att de var tillverkade av saft och potatismjöl. Men goda var de ändå, minns Mona.

En annan Ödeshögsprofil som fotograferats av Åke Blixt var "Konrad i Knivstorp". Han hade det lite knapert men när han fick pension köpte han sig en moped. Den körde han rakt in i köket via en uppställd bräda till köksfönstret.

Ödeshögs "kung"

En fin vy över dåtidens torg hade man från det vackra huset Fridebo och även från grannhuset där Karl August Gustafsson bodde.

- Karl August var vår kung, berättar Mona Söderbäck.

- Han hade dels en liten klädesfirma med oerhört vackra tyger men var också den som skötte och bestämde det mesta.

Ett foto på en gammal luggsliten trälada tilldrog sig stort intresse från åhörarna. Det visade sig vara byns fängelse och låg där polishuset finns i dag. Prydligt uppställd mot det övre fönstret stod en stege, så det var i stort sett bara för busarna att klättra ut när de så behagade. På taket till byggnaden fanns en vällingklocka som idag kan beskådas i hembygdsgården.

Hembygdsföreningen är för övrigt ett av Mona Söderbäcks skötebarn och där kan man kommande torsdag få ännu en inblick i hur det såg ut i Ödeshög på det gamla ljuvliga sextiotalet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om