Geolog kämpar för Naturum

Innan ödestimmen är slagen vill geologen Hans G Johansson göra ett sista försök att rädda Naturum Omberg. Han har svårt att förstå hur Sveaskog tänker och ännu svårare att begripa varför nedläggningshotet inte lett till folkstorm.

Modellen av Omberg är fortfarande poppis även om mycket annat har tillkommit under årens lopp. Hans G Johansson vill ha kvar denna kunskapsbank.

Modellen av Omberg är fortfarande poppis även om mycket annat har tillkommit under årens lopp. Hans G Johansson vill ha kvar denna kunskapsbank.

Foto:

Ödeshög2010-09-27 10:00

För drygt 10 år sedan gick man ur huse för att stoppa utbyggnaden av riksväg 50. Miljön kring Omberg ansågs för värdefull och känslig. Nu när Sveriges första Naturum riskerar att försvinna - då är det så tyst, så tyst.

Huvudsäsongen är över vid Stocklycke. Ändå är det liv och rörelse med några skolklasser på besök. Inne på Naturum tronar modellen av det sägenomspunna berget.

Mycket är unikt

Åskådlig folkbildning som fungerat sedan 1970-talet, men snart kan de uppväxande generationerna få klara sig utan de basfakta som Naturum ger. Sorgligt, tycker Hans G.

Kunskaperna om berget har han medverkat till att ta fram när han ledde den geologiska karteringen för SGU, Sveriges geologiska undersökning. Mycket på berget är unikt.

- Vi hittade bland annat slukrännor och slukåsar, rena fjällformer som annars inte finns i södra Sverige, säger han.

De geologiska samlingar som Hans G Johansson en gång i tiden sammanställde finns också kvar - stenar som bidrar till att berätta bergets historia.

Många turer

Lika mycket som Hans G kan om den döda materien, lika mycket uppskattar han att ta del av vad guiderna på Omberg kan om djur, natur och kultur.

Därför har han återvänt till berget otaliga gånger och följt de dramatiska turerna kring dess status.

Naturskolans två uppgångar och fall. Förre landshövdingen Björn Erikssons försök att få berget upphöjt till nationalpark. Sveaskogs utnämning av Omberg som ekopark och de storstilade löftena om ett besökscentrum som följde med detta och som ännu inte har infriats.

Protest har skickats

Under tiden har ändå dess Naturum frodats och utvecklats. Nya utställningar, grepp och mer generösa öppettider. Men nu vill Sveaskog till och med ta sin hand ifrån Naturum.

I stället är planen att låta entreprenörer ta över, men Hans G Johansson betvivlar starkt att det här går att driva på kommersiell grund.

Vi tar en fika på vandrarhemmet strax intill. Föreståndaren Lars-Olov Berglund berättar att han och Svenska turistföreningen har skickat en protestskrivelse till Sveaskog. Hans G Johansson uppskattar initiativet men undrar också varför andra berörda håller en så pass låg profil. Då menar han naturskyddsföreningar, skolor och universitet med flera.

Han ställer sig ett antal frågor. Är det någon som vet hur många tusentals skolelever som besökt Naturum och Omberg och vad det kan ha betytt?

Vem ska visa barn hur det går till att fånga insekter, vem ska prata för dem och vuxna om orkidéerna vid Mörka hålkärret?

Många frågor

Vad betyder Västra väggar? Kommer det att finnas någon som berättar, exempelvis för turister, varför det går en vägg rakt ner i Vättern och förklarar vad det är?

Slutligen - varför heter det över huvud taget Omberg? Kommer det att finnas experter som berättar om alla fornlämningar? Eller kommer allt åter att försvinna bort in i den mytologiska dimman?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om