Sven-Arne Johansson har tidigare överklagat bygglovs-ärendena för de tre planerade vindkraftverken vid Stora Lund och Tegneby. Länsstyrelsen gav grannen rätt och byggloven för vindkraftverken revs upp. Ärendet är överklagat. Miljötekniska nämnden i Ödeshög har också fått kritik av JO för att ha dröjt med att lämna ut offentliga handlingar till Sven-Arne Johansson.
I skrivelsen till kommunrevisorerna redogör han för hur han anser att kommunen har skött beslutsprocessen. Framför allt är han kritisk till de jävsförhållanden som han anser har uppstått, dels vid samråden, dels vid själva nämndbesluten.
Själv blev han inte kallad till samråd som föregick bygg-lovsbesluten, däremot andra grannar, skriver Sven-Arne Johansson. Av dessa har någon själv vindkraftverk, någon arrenderar ut mark till vindkraftverk eller har del i vindkraftverk, påstår Sven-Arne Johansson.
Miljötekniska nämndens ordförande, Håkan Johansson (m), har deltagit i olika bygglovsbeslut för vindkraftsanläggningar vilket Sven-Arne Johansson anger i sin skrivelse. Håkan Johansson har dock avstått från beslut om bygglov för det vindkraftverk han själv uppfört, likaså närmaste grannens uppförda anläggning och har inte heller deltagit i nämndens beslut om vindkraftsplanen.
Sven-Arne Johansson citerar en sakkunnig med uppfattningen att förtroendemän med personliga intressen i vindkraften är jäviga om de samtidigt deltar i den politiska handläggningen av vindkraftsärenden.
En förtroendevald hos kommunen kan vara jävig om saken angår en själv eller någon närstående. Han kan också anses vara jävig om ärendets utgång kan väntas ge synnerlig nytta eller skada för honom själv eller någon närstående.
Ytterst är det i detta fall nämnden som avgör om jäv förekommer. Men kommunens beslut kan överklagas, enligt Irene Reuterfors-Mattsson, förbundsjurist på Kommunförbundet.
Hon vill inte ta ställning i sakfrågan men har generella synpunkter på vad hon anser kunna vara jämförbara fall.
-- Bara för att någon får ett bygglov i en nämnd måste inte den förtroendevalde avstå från att ta beslut. Man måste kunna ge bygglov och samtidigt äga en fastighet som man själv har bygglov på. Även förtroendevalda måste ju kunna vara en del av samhället.