Wolmar Unemo (c), som är kommunens kontaktpolitiker i tekniska frågor, tror att en halv miljon kronor kan sparas på att lägga ner gratisbussarna.
- För få utnyttjar dem. När det är så många turer som går utan folk retar det bara Ödeshögsborna, säger han och nämner Visjölinjen som exempel.
Kommunalrådet Magnus Oscarsson (kd) tror inte på den sparpotentialen. Möjligen kan det bli en viss besparing menar han utan att låsa sig vid några siffror.
- Naturligtvis ska vi inte ha bussar som ingen åker med.
Situationen är komplicerad. Det visar den utredning trafiksamordnare Per-Olof Lindelöf har gjort. Själv vill han inte kalla satsningen för gratistrafik utan föredrar benämningen kommunal kollektivtrafik. Naturligtvis kostar det för kommunen att driva detta.
Till skillnad från Östgötatrafikens linjer är den där-emot avgiftsfri för resenären.
När gratisbussarna infördes 2001 var förhoppningarna stora. Fler skulle utnyttja kollektivtrafiken. Framför allt unga och gamla skulle få bättre tillgång till bussturer.
Trafiken skulle ersätta färdtjänst och komplettera skolskjutsar.
Lägga ner trafiken är inte aktuellt i nuläget eftersom avtalet med Ombergsbuss löper till sommaren 2010. Men en förändring med 15 procent är tillåten utan att det krävs omförhandling.
Då ligger turerna över Visjö och Järnstad illa till. De har, jämfört med övriga, mycket dålig beläggning. Trafiken sker med kommunens ordinarie skolskjutsfordon och den fasta kostnaden fördelas mellan brukarna. Om de turerna försvinner måste ändå skolbussen finnas kvar, och då ökar kostnaden för skolskjutsandelen med 431 000 kronor.
Kostnaderna för färdtjänsten skulle kunna halveras vid en nedläggning, enligt Unemo. Det ställer sig Per-Olof Lindelöf mycket frågande till.
- Färdtjänstkostnaderna sjönk när gratisbussarna infördes. Sedan dess har det inte gått att följa upp. Det går ju inte att fråga resenärerna om de är färdtjänstberättigade, säger han.