Carl Johan Östgren har skrivit sin doktorsavhandling på temat diabetes, ett specialintresse som han odlat vid sidan av sin verksamhet på vårdcentralen. Förutom några veckor betalda av landstinget i Östergötland har han fått sköta sitt doktorerande på fritiden.
-- Det har varit ett pysslande och pusslande. Man måste veta vad man gör när man påbörjar en avhandling, säger han.
Han känner till fall där doktorsarbetet inte har varit så lyckosamt med skilsmässor som följd. Men hans familj har varit införstådd, och han har inte heller offrat några helger på sitt doktorerande.
Närmare bestämt handlar hans arbete om typ 2-diabetes (se faktaruta). Den sjukdomen kan utvecklas både på grund av osund livsstil och ärftliga faktorer. Carl Johan Östgrens doktorsarbete kastar nytt ljus på hur typ 2-diabetes uppstår och hur den ska behandlas.
-- En del kan ha missklassificerats redan från början. De har kanske inte ens typ 2 utan i stället typ 1, säger han.
De rönen bygger han på en undersökning av 400 patienter som hade diagnosen typ 2-diabetes.
Studien gjordes på patienter från Skaraborg. Patienterna följdes med avseende på hur många som avlidit fram till och med utgången av 1999.
De patienter som hade typ 2- diabetes kombinerat med högt blodtryck, dålig kontroll på blodsockret, och förhöjda blodfetthalter samt äggvita i urinen hade en förhöjd dödlighet, jämfört med de typ 2-diabetiker som inte hade de andra symptomen.
De som inte hade högt blodtryck visade sig i stället ha en dålig betacellsfunktion från början, vilket egentligen bara en medicinering med insulin kunde råda bot på.
Det har alltså betydelse, både för diagnos och behandling, om typ 2-diabetes är kopplat till kroniskt högt blodtryck eller inte. Den slutsatsen har Carl Johan Östgren dragit av detta.
Sedan tidigare är det känt att rökare lättare utvecklar typ 2 diabetes än ickerökare. Carl Johan Östgren kunde påvisa att detta gäller för rökande män med högt blodtryck, och att deras insulinproducerande betaceller fungerade sämre än ickerökarnas. För kvinnorna fann han dock inte samma utveckling.
-- Det kan bero på att undersökningsmaterialet var för litet för att påvisa detta eller på att det finns en äkta könsspecifik skillnad.
Carl Johan Östgren hoppas naturligtvis att hans upptäckter ska få betydelse inom primärvården, framför allt när det gäller läkemedelsanvändningen. Men även en sund livsstil kan som sagt motverka uppkomsten av diabetes. Mindre socker, fett och alkohol och mer motion, för att nämna något. På frågan om han själv lever som han lär svarar han:
-- Inte fullt ut. Men det är viktigt att inte röka, och det gör jag inte.
Det var en artikel i Dagens medicin som inspirerade Carl Johan Östgren till avhandlingen. Påhejad av sin fru tog han olika kontakter och fick så småningom Ulf Lindblad, docent på samhällsmedicinska institutionen i Malmö, som huvudhandledare.
Disputationen, där Carl Johan Östgren offentligt fick försvara sin avhandling, hölls den 18 oktober på Malmö allmänna sjukhus med åtföljande fest i Lund. Dit var även personalen på vårdcentralen inbjudna.
Inte så lite stolta verkar de vara över sin nyblivne doktor. Och vårdcentralen tycks fungera bra i en tid då många, särskilt i mindre kommuner, har problem att besätta alla läkartjänster.
-- Vi har varit förskonade från vakanser. Det är lite unikt, inte minst på landsbygden.