Vi befinner oss hos Urnatur, företaget utanför Ödeshög som gjort sig mest känt för sina fantastiska trädhus som lockar turister från hela världen.
Med Åsa Ottosson som guide går vi på grusvägen genom de Astrid Lindgrenskt idylliska hagarna, med betande får innanför de gammaldags gärdesgårdarna. Vi ska till skogen och jag kliver iväg i mitt vanliga gåtempo, men Åsa dämpar farten tills vi i stället strosar i sakta mak.
Långsamhet är en viktig del av det vi ska testa i dag. Åsa Ottosson är författare och föreläsare med natur och hälsa som genomgående tema. När hon och maken Mats för några år sedan gjorde research för en bok stötte hon på det japanska begreppet Shinrin-yoku. På svenska: Skogsbad.
Begreppet kan leda tankarna fel. Det handlar inte om att bada i en skogssjö, utan om att låta kropp och själ ”bada” i själva skogen. Åsa och Mats åkte till Japan för att lära sig mer.
– Där är Shinrin-yoku, eller skogsterapi, ett myndighetsunderstött folkhälsoprojekt. Skogsbad rekommenderas till människor med livsstilssjukdomar och stressproblem, berättar Åsa.
Japanerna tar väldigt seriöst på skogsbaden och där certifieras skogar som konstateras vara extra bra för välbefinnandet. Sedan tidigt 1980-tal har japanska forskare studerat skogens inverkan på hälsan och konstaterat att skogsvistelser förstärker immunförsvaret och sänker blodtryck och stresshormonsnivåer.
– Efter en längre skogsvistelse kan effekten sitta i en hel månad, säger Åsa.
Strosandet har lett oss fram till skogen och vi slår oss ner i en solig glänta. Åsa tar mig med på det hon kallar en sinnesvandring. Med ett sinne i taget tar vi in skogen runtom, fokuserar på ett darrande löv, lyssnar på trädsus och fågelsång, känner vinden i luggen och doften av varm mossa. Smakar några granskott – gott!
– Man kan vässa sina sinnen, bli bättre på att fokusera på olika sinnesintryck. Det är en viktig del av skogsbad, säger Åsa.
Vi lägger oss på rygg och bara tittar upp genom trädtoppen och ser molnen glida förbi. Åsa berättar att hon brukar lägga in olika meditativa, avslappnande övningar i skogsbaden. Qigong, med sina långsamma rörelser, fungerar bra. Långsam andning är en bra genväg till att få hjärnan att koppla av.
Hon poängterar att man naturligtvis kan ta del av skogens läkande krafter på egen hand. Man mår bra bara av att komma ut och promenera i skogen. Men hon menar att man med en skogsbadsguide kan förstärka effekten.
– Man har hjälp av en guide som sätter en på spåren. Det kan också vara bra att vara en grupp och prata om sina sinnesintryck. Då lägger man verkligen märke till hur mycket ens sinnen tar in.
Vi strosar ut ur skogen och nu känns den långsamma takten naturlig även i min kropp. Vi pratar om stressen, som blivit vår tids stora folksjukdom.
– Det är ju inte stress som är farligt, stress är en ändamålsenlig reaktion i kroppen när den taggar upp. Det är när vi inte återhämtar oss som det blir farligt, när stressystemet fortsätter att stå på. Återhämtning är nyckelordet och då är skogsbad väldigt bra. Våra kroppar och hjärnor har inte förändrats så mycket sedan stenåldern – skogen är vårt urhem, säger Åsa.
Skogsvistelser kan fungera som en första hjälpen-kur mot stress, men också förebyggande, menar hon.
– Det finns färska studier som visar att promenader i skog och mark gör att man grubblar mindre, blir på bättre humör och får höjd koncentrationsförmåga. Skogen gör dig alltså lugnare, smartare och gladare!