Här äts potatis för hela slanten

Potatisen stod i centrum när eleverna i komvux matlagningskurs i Ödeshög bjöd på lunch på tisdagen.

Ödeshög2002-03-06 06:07

Bjöd är kanske inte rätt ord, men för den symboliska summan av tio kronor fick man ta del av ett kulinariskt smörgåsbord där alla rätter hade potatis som bas.

Här fanns allt från pajer och patéer till bröd och tårta.

-- Vi har smakat på allting och det var jättegott, sa tre damer som vid ett fönsterbord just var i färd med att avsluta sin lunch med kaffe och potatistårta.

-- Så här billigt skulle det vara jämt, skrattade Svea Wall och systrarna Alice Berg och Agnes Karlsson höll med.

-- Inte hade jag en aning om att man kunde göra så mycket gott av potatis, sa Agnes.

Slå ett slag för potatisen

I Johannas matsal hade de tretton eleverna och kursledaren Helen Johansson dukat upp åtta bord med olika potatisrätter.

-- Vi vill på det här sättet slå ett slag för potatisen och visa att potatis kan varieras på många olika sätt. Eleverna har själva letat fram alla recept och fått till en mycket varierad kompott, sa Helen Johansson.

Givande kurs

Förutom traditionella potatissorter som Bintje och King Edward har man använt sig av blå Kongo, Ukama, Provita, sparrispotatis, mandelpotatis och Marstiema.

Ann-Charlotte Gustavsson är inne på sin andra kurstermin och är klar över att hon i framtiden på ett eller annat sätt ska arbeta med mat.

-- Jag tycker att kursen varit mycket givande och trots att jag alltid jobbat i branschen har jag fått många nya insikter. Samtidigt är det ingen nackdel att man kan påvisa det även på papper. Att få jobb i ett dagiskök eller liknande skulle inte vara fel, säger hon.

Även Annica Hemmingberg, som gör sin första termin, ser gärna en fortsättning efter kursen.

-- Jag har tidigare jobbat i köket på Lysingskolan, och matlagning i någon form är nog det jag vill syssla med i framtiden, säger hon.

Under lunchtimmarna tog cirka 30 lunchgäster tillfället i akt att smaka på läckerheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om