Här fångas vargen på bild

Bonderydsvargen eller Pelarbovargen, Blåviksvargen eller Tidersrumsvargen – det är antagligen en enda hanne som vandrar runt i södra delen av länet. Bilden visar honom i torsdags morse i skogarna söder om Ödeshög.

Ödeshögstrakten. Här är varghannen i skogarna söder om Ödeshög.

Ödeshögstrakten. Här är varghannen i skogarna söder om Ödeshög.

Foto: Läsarbild

ÖDESHÖG2018-02-16 18:00

– Med största sannolikhet är det samma varg, säger Anders Hedström som är rovdjursspårare och besiktningsman för länsstyrelsen i Östergötland.

DNA-prover från vargens avföring kommer förmodligen att kunna visa detta.

–Vi vet att vargen som observerades i Västra Harg är samma som den som sågs i Tidersrum, säger Anders Hedström. Det är mer tveksamt om observationen i Mossebo verkligen var en varg, det har vi inte kunnat kontrollera.

I söndags spårade han en varg på Blåvikshalvön, sydost om Boxholm, i onsdags var det dags för Bonderyd och i torsdags i Pelarbo.

Varför är det så viktigt att veta om det är samma varg?

– Vi vill gärna veta hur många vargar det rör sig om, förklarar Anders Hedström. Skulle tamdjur, som får, bli angripna av rovdjur så vill vi förstås veta om det är varg, och vilken individ.

Vargar rör upp mycket känslor. Det finns människor som är verkliga varghatare, och det finns de som närmast glorifierar vargen, och så allt däremellan.

– Många har åsikter, säger Anders Hedström, men faktum är att vargen är ett djur bland andra i naturen och vi kommer att ha varg här. Det betyder att vi också kommer att ha vargjakt.

Finns det varg, så kommer den också att jagas?

– Ja, om den ställer till allt för stora skador. Vargen är en potentiell fara för får och för hundar. Enligt forskarna finns det inga problemvargar, men det finns problemområden. Östergötland är Sveriges fjärde största fårlän, så vi är ett problemområde i det avseendet.

Men både hundar och får kan skyddas, påpekar han.

– Hundar under god uppsikt brukar inte vara i farozonen, och det finns rovdjursavvisande stängsel som har god effekt. När jag spårar den här aktuella vargen kan jag konstatera att den är notoriskt skygg för stängsel. Kommer den till ett sådant, viker den av 90 grader.

Anders Hedström menar att vargens närvaro kan få oönskade effekter, men att det snarare är rädslan för den som är hotet.

– Om fårägare slutar att ha får, för att de ser vargen som ett hot, då förlorar vi naturvärden. Då hotas öppna marker av igenväxning eller plantering, och det vore en stor förlust.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om