Här kan du dricka lokalproducerat vin

Särtshöga vingård har den gångna veckan haft besök av en oenolog från vindistriktet Champagne i Frankrike.

Niclas Albinsson i vingården i Särtshöga mellan Väderstad och Tåkern.

Niclas Albinsson i vingården i Särtshöga mellan Väderstad och Tåkern.

Foto: Peter Sincic

Ödeshög2019-02-24 16:30

Pierre-Yves Bournérias fungerar som konsult på länets enda vingård. Med sina 30 års erfarenhet bidrar han med kunnande från ett av Frankrikes mest kända vindistrikt. Det är just mousserande vin som Niclas och Anna Albinsson på Särtshöga satsar på att framställa.

– Vi har ju inte de långa traditioner att luta oss mot som de har i Frankrike. Han ska hjälpa oss med det långsiktiga tänkandet när det gäller lagring, skörd och pressning, framför allt med avsmakning av årets viner och blandning av cuvéen. Det finns tusen sätt att göra fel, säger Niclas Albinsson.

Hittills har det blivit tre års skördar på vingården. Men huvuddelen går till att bygga upp reservvin för att göra en cuvée, en blandning av vin av olika års skördar. Därigenom får man fram en smak som passar den stil och karaktär som eftersträvas. En sådan process kan ta fem till sju år, enligt Niclas Albinsson.

– I maj släpper vi en mindre mängd flaskor till tre lokala restauranger, Ombergs turisthotell samt Stångs och Jord i Linköping.

Enligt Niclas blev Pierre-Yves Bournérias förvånad när han fick ta del av förutsättningarna på Särtshöga, antal soltimmar, temperatur och nederbörd.

– Det är väldigt likt klimatet vi har i Champagne, säger Pierre-Yves Bournérias. Dessutom finns en mineralitet och en syra som är några av grundstenarna.

4 000 vinstockar finns nu i vingården, varav hälften kommer att skördas i år. Planen är att plantera ytterligare 4 000 stockar i juni.

Druvsorten heter Solaris och lämpar sig väl till mousserande, vilket passar eftersom druvor till bubbel skördas tidigare, och säsongen här är flera veckor kortare än för vingårdar i södra Skåne.

Fotnot: Oenologi är läran om vintillverkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!