Det var livat på Ödeshögs sista kommunfullmäktige före valet. Kommunstyrelsens förslag om en ny politisk organisation som innebär att barn- och ungdomsnämnden, BUN, läggs ner och frågorna flyttas in under kommunstyrelsen, engagerade politiker – både i den sittande majoriteten (KD+C+S) och i oppositionen.
Oppositionen dissade förslaget och diskussionen drog ut på tiden. Innan man fattade beslut fick majoriteten ajournera sig.
Redan från början var oppositionen och majoriteten inte överens om hur förslaget överhuvudtaget kom till. Enligt majoriteten har en arbetsgrupp bestående av två representanter från majoriteten och två från oppositionen tillsammans med Jonny Ståhl (C), fullmäktiges ordförande, varit enig om förslaget som sedan skulle förankras i partierna. Vilket oppositionspartierna inte lyckades med, enligt majoritetens uppfattning.
Detta är dock inget som någon i oppositionen kunde känna igen.
– Allt i förslaget är skrivet av majoriteten. Att vi var eniga är fake news från majoriteten som vill få oss att gå med på förslaget, sa Charles Eriksson, Ödeshögspartiet.
Teodor Johansson (M), gruppledare i BUN, har redan hunnit göra sig känd för att lyfta fram skolfrågor och kritisera majoriteten för "en misslyckad skolpolitik". Han var hård i sin kritik under hela sammanträdet.
– Skolan går åt fel håll, lärarna tvingas skriva brev till politiker eftersom ingen från majoriteten vill prata med dem. Föräldrarna måste gå till media för att få politikerna att lyssna på dem. Bara 65 procent av niondeklassare blev behöriga till att söka gymnasiet. Det är värre än i Linköpings utsatta område Skäggetorp. Att kommunstyrelsen ska sköta skolfrågorna bättre än en politisk nämnd och att lyktor och gator i Ödeshög ska ha en egen nämnd men inte skolan, köper inte jag, sa Teodor Johansson.
Han kände inte heller igen beskrivningen av arbetsgruppens arbete:
– Att majoriteten beskyller oppositionen att inte ha förankrat beslutet i sina partier är så dåligt. Det är ett extremt dåligt förslag.
Michael Ernst, oberoende ledamot, var inte heller nådig i sin kritik. Han höll också några mindre föredrag, om bland annat en demokratiutredning som har kommit fram att det är viktigt att antal politiska uppdrag inte minskar. Det vill säga att man inte borde lägga ner BUN.
– Färre politiska uppdrag leder till färre förtroendevalda vilket skapar toppstyre och vi-och-de tänkande. Det kan i sin tur kan leda till politisk förakt. Det är hot mot demokratin, sa Michael Ernst som jämförde förslaget med Trojansk häst – som såg bra ut men alla vet hur det gick.
Majoriteten försvarade förslaget och hade en annan bild av skolan i Ödeshög.
– Redan i dag sitter politiker på flera stolar. Verkligheten är sådan att det är svårt att rekrytera politiker och man måste vara insatt i saker för att kunna fatta beslut. Det är tråkigt att Teodor inte lyfte bra saker inom skolan för det finns, trots att vi har haft en tuff period. Jag har pratat med rektorerna och en enkät bland lärarna visade också att de trivdes i skolan, sa Annicki Oscarsson (KD), ordförande i kommunstyrelsen.
Hon hävdade att skolfrågorna kommer att vara minst lika prioriterade även om nämnden ligger som ett utskott under kommunstyrelsen.
Efter votering återremitterades förslaget till oppositionens glädje.