26-årige Ashiq kom till Sverige i september 2015 som så många andra flyktingar.
Han var så övertygad om att han skulle få politisk asyl att han satte igång omedelbart med sitt nya liv i Ödeshög. Han pluggade svenska med Röda korset, spelade fotboll i ÖIK, fick en praktikplats på skogshotellet Urnatur – allt medan han väntade på svaret på sin asylansökan. Många i Ödeshög känner till honom. Han har nu till och med fått fast jobb.
Bevisen för hans skyddsbehov var överväldigande, tyckte han själv.
Men Migrationsverket höll inte med om det och avslog hans ansökan.
Ashiq finns med på talibanernas dödslista. Det finns en videofilm där talibaner med automatkarbiner i händerna sitter i ring i ett rum och visar upp bilder på Ashiq. De erbjuder 500 000 afghani (60 000 kr) till den som hittar honom.
Själv är han övertygad om att hans liv är i fara i Afghanistan.
– Jag har fått flera dödshot. Bland annat hotbrev som jag fick i Afghanistan och en efterlysning som gått ut till moskéer. Talibaner ringde mig och sa att de skulle halshugga mig om jag fortsätter mitt jobb, berättar Ashiq.
Migrationsverket ifrågasätter videoklippets äkthet. Det går inte att bevisa var filmen är tagen och vilka personer som syns på den.
Hela Ashiqs familj har flytt ifrån landet. Pappan jobbade med tolkarna i ISAF som efter dåden i USA 2001 kämpade mot talibanväldet och terrorism. Han ville ha mer humanitet och europeiska värden i landet. Arbetet sågs inte med blida ögon bland talibanerna. På senare tid har åter talibanerna fått mer makt den delen där Ashiqs familj bodde.
Ashiq har även själv jobbat mot talibanerna. Han verkade i en organisation för kvinnors och barns rättigheter. Han dömdes till två månaders fängelse och 25 piskrapp för att han uppmanat barn utanför en moské att hellre gå i skolan än i koranundervisningen. Domen utfärdades inte av det statliga rättsväsendet utan av en byäldste. En sådan har lika mycket eller mer rättslig makt på landsbygden, genom sharia-lagarna. Domen verkställdes aldrig sedan familjen betalat för att få Ashiq fri.
I Iran splittrades familjen, och 24 år gammal kom Ashiq till Sverige och hamnade på asylboendet Vida Vättern utanför Ödeshög. Under ett år visste han inte vart resten av familjen tog vägen. De lever nu i Pakistan.
Inte heller överklagandet till migrationsöverdomstolen ledde till en ändring av utvisningsbeslutet. Beskedet kom härom dagen och gjorde Ashiq chockad och livrädd. Han tror att han kommer att halshuggas i hemlandet.
– Det är konstigt att Migrationsverket accepterar vem jag är och var jag jobbat, men inte den förföljelse som jag utsatts för. De vet att talibanerna inte tillåter kvinnor att vara aktiva i samhället. De som vill förändra detta är i stor fara, säger Ashiq.
Konstnären och illustratören Marit Törnqvist, med sommarhus i Ödeshögstrakten, har engagerat sig Ashiqs och andra afghaners situation.
Hennes öppna brev till statsminister Stefan Löfven, som Corren berättat om tidigare, handlar om
Ashiq och hans rumskompis Ahmadzia som enligt henne riskerar att dödas om de återvänder.
– Det är chockerande att Sverige utvisar en människorättskämpe som Ashiq till en säker död, säger Marit Törnqvist.
Ashiq har nu, med Marits hjälp, fått kontakt med juristen Almina Imamovic i Linköping, som tidigare företrätt flera ensamkommande.
Han har numera fast jobb. Om det hjälper honom i hans situation är osäkert. Något verkställighetshinder finns inte.
– Jag har stora förhoppningar att kunna samarbeta med honom om han får uppehållstillstånd, säger Marit Törnström.
Hon sysslar med olika bokprojekt som även inbegriper flyktingfrågor. Just nu pågår ett projekt om och med afghanska flyktingbarn i Iran. Törnqvist är bland annat känd för sina illustrationer i Astrid Lindgrens böcker och på Junibacken i Stockholm.