Kämpar för Händelseriket

Nedläggningshotet mot Händelseriket Måsen för funktionshindrade i Ödeshögs kommun väcker starka reaktioner. Arbetsledaren Eva Karlsson vädjar till politikerna att tänka om och en protestlista har lämnats in.

ödeshög2003-06-27 04:55

- Vi strider för dem vi jobbar för. Det känns som om man slår undan tio års arbete och kastar bort mycket kunskap, säger Eva Karlsson.

Nu när den första förlamande besvikelsen har lagt sig har hon börjat kämpa istället. I brevet till politikerna och kommunchefen framför hon sina argument för att Händelseriket Måsen måste vara kvar.

Som att förlora ett hem

Det som är minst känsligt för personalen är att de förlorar de jobb de har nu, de har ju ändå fått löfte om att bli omplacerade. Det som smärtar dem mest är att de funktionshindrade förlorar sitt andra hem, den plats där de har kunnat utveckla sina färdigheter.

Om politikerna tar det drastiska beslutet att lägga ner Måsen, vad händer då, undrar Eva Karlsson och är oroad för att de funktionshindrade kommer att bli passiviserade och inte få den uppmärksamhet av en starkt engagerad och kunnig personal som de behöver.

Gravt handikappade

Händelseriket Måsen är en alldeles speciell dagverksamhet och i första hand till för de fyra gravt handikappade som bor tillsammans och tas omhand av sina speciella vårdare. Dessutom brukar det bli omkring tio besökare i veckan.

För verksamheten behövs tre vårdare, beräknat på två årsarbeten, och socialnämnden räknar med att spara omkring 700 000 kronor per år om den läggs ner.

Nedläggningsförslaget finns med i det besparingspaket som socialförvaltningen tagit fram. Däremot har socialnämnden inte tagit det definitiva beslutet utan lämnar frågan vidare till de folkvalda i kommunfullmäktige.

Ett avgörande fälls först i höst och lär framkalla stor vånda. Måsen är lite av socialtjänstens flaggskepp och ett uttryck för kommunens vilja att ge funktionshindrade en meningsfull sysselsättning på dagtid. Men Maiken Hansson, ordförande för socialnämnden, ser ingen annan möjlighet om sparkraven ska klaras av.

- Det blir en kvalitetsförsämring. Men den verksamhet som finns idag kommer i någon form att erbjudas i gruppboendets lokaler. Det finns en så kunnig och erfaren personal så att vi ändå tror att det blir livskvalitet för de boende.

Händelseriket Måsen har byggts upp successivt år för år sedan 1995. Personalen har ordnat det mesta av inredningen själv med hjälp av vaktmästaren. Nu omfattar Händelseriket Måsen två lägenheter på sammanlagt fem rum.

Genomtänkta detaljer

Rummen är inredda i olika färger och med sängar, andra möbler och inredningsdetaljer som ska stimulera alla sinnen.

Besökarna kan bada bubbelbad, leka i bollhav, pröva olika musikinstrument, få massage, testa olika material i ett litet snickeri eller bara ligga ner i ett mörkt tyst rum. Olika färdigheter ska utvecklas utifrån besökarnas eget behov.

Första händelseriket öppnades i Hjulsbrohemmet i Linköping. Efterföljare finns i hela landet, i Östergötland bland annat i Skänninge, Mjölby, Vadstena och Motala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om