Killar fick lektion i mopedetik

Det är inte bara vanligt med trimmade mopeder i Ödeshög, visade det sig på närpolisens möte om mopedetik. Nästan hälften av de närvarande mopedisterna medgav att de även kört när de varit alkoholpåverkade.

Linus Svala, Sam Gustavsson och Dennis Johansson tror inte att det räcker med enbart information för att avskräcka från buskörning.

Linus Svala, Sam Gustavsson och Dennis Johansson tror inte att det räcker med enbart information för att avskräcka från buskörning.

Foto:

ödeshög2002-12-05 06:28

För tillfället tampas Ödeshögspolisen med samma problem som i många andra kommuner -- unga mopedister som kör ovarsamt. Det har åter blivit en fluga med mopeder, menar närpolis Kennet Nyman. Ett tecken på det är att dödssiffrorna stigit bland svenska mopedister. Förra året omkom 4, i år är siffran redan uppe i 12.

I veckan höll Ödeshögspolisen ett möte i Riddarsalen med elever i klasserna 9 från Lysingskolan på temat mopedetik. Bland annat fick de 24 eleverna svara anonymt på en enkät. 14 av dem uppgav att de kör trimmad moped, och 10 att de någon gång kört moped berusad.

-- Vi har varit förvarnade om att ungdomarna kör trimmade mopeder. Nu har vi fått det bekräftat. Det som upprör mig mest är att så pass många kör berusade, säger Kennet Nyman.

Enkäten visar att inte mindre än sex ungdomar har varit inblandade i någon form av olycka. Vid en olycka med en trimmad moped inblandad klassas den som motorcykel vilket kan ställa till med problem med försäkringsbolaget.

Strunta i reglerna

Det som också förvånar Kennet Nyman är att ungdomarna fortsätter att strunta i trafikreglerna fastän de vet att det kan fördröja deras möjlighet att få körkort.

Tidigare har polisen vänt sig till skolelever med brottsförebyggande information. Nu räknar de med att köra en återkommande satsning en på mopedtemat.

-- Under året har det inkommit mycket klagomål angående mopedkörning. Vi har ringt hem till föräldrarna, men det har inte hjälpt, säger Kennet Nyman.

Mopedisterna tar inte hänsyn till äldre som är ute och går eller barn som leker på lekplatserna. Blir de tillsagda av någon som inte är polis blir dessa uppmanade att fara och flyga, har Kennet Nyman fått höra.

Den senaste terminen har det också det varit problem på skolområdet med vårdslös körning på raster, berättar Kennet Nyman. Det var den omedelbara anledningen till att polisen har fått ta skoltid i anspråk för att informera om trafikregler för mopedkörning.

Konstigt nog bara killar

Utvalda att närvara på mötet var de som kör moped, konstigt nog bara killar, trots att det framkom att även några flickor på Lysingskolan är mopedister.

Fyra av killarna har EU-moped, de övriga vanliga mopeder. Varför det är så populärt med trimmade mopeder kunde eleverna Dennis Johansson, Sam Gustavsson, Linus Svala och Erik Lindqvist ge ett entydigt svar på: Det är för att det är så kul att få upp farten.

-- En del kör som galningar och maxar genom byn. Då blir folk arga, och det är lite onödigt, sade Sam Gustavsson.

De tror inte att mer information i sig hjälper. De böter som kan utdelas kan däremot vara avskräckande.

På mötet uppgav polisen att de kommer att kontrollera mopeder tillsammans med trafikpolisen med start under våren.

-- Då har ni tid att tänka till, sade Kennet Nyman och frågade om någon tyckte att mötet var meningslöst.

Slängde information

Det besvarade ungdomarna med rungande nej.

Efter mötet gick killarna tillbaka till skolan. Längs med vägen låg informationsmaterialet de fått utstrött på asfalten, ett tecken på att de trots allt inte verkade ta så allvarligt på saken.

-- Om det inte gav något för ungdomarna gav det desto mer för polisen. Det är viktigt att vi uppmärksammar sånt, och att föräldrarna tar ett allvarsamt samtal med sina barn, sade Kennet Nyman.

Moped klass II kan köras i maximalt 25 eller 30 kilometer i timmen och behöver ingen registreringsskylt. Föraren ska ha fyllt 15 år. Mopeden ska köras på cykelfält eller cykelbana när sådan finns.

900 kronor i dagsböter kan det bli för den som kör trimmad moped. 1 200 kronor i böter kan den få som kör EU-moped utan behörighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om