Kommunrevisor i blåsväder

Kommunrevisorn i Ödeshög, Pär Svenningsson, har varit inskriven för högskolestudier samtidigt som han fått a-kassa sedan förra våren. Det är mot reg-lerna att studera med a-kassa utan speciellt tillstånd.

ödeshög2003-01-23 05:22

-- Jag slutade plugga i somras, hävdar han.

Samtidigt medger Pär Svenningsson att han har fortsatt med sitt examensarbete på fritiden. Han är medveten om att det han har gjort kan ligga i gråzonen för det tillåtliga.

Pär Svenningsson var Saabverkstadens produktionsledare i Ödeshög tills fabriken lades ner 1999. Därefter påbörjade han sina studier till grundskollärare på Linköpings universitet, en utbildning som tar fyra och ett halvt år att avsluta.

De första tre åren av sin utbildning levde han på avgångsvederlag från sin förre arbetsgivare. Den tiden gick ut i maj 2002. Sedan dess uppbär han enligt egen uppgift a-kassa vilket också innebär att han ska stå till arbetsmarknadens för- fogande.

Pär Svenningsson har fyllt 50 år. Han är därmed för gammal för att få studielån för de tre terminers studier som saknades för fullbordad lärarexamen.

Plan gäller inte

Han har hela tiden i levt tron att arbetsförmedlingen skulle ställa upp för den resterande studietiden med så kallat aktivitetsstöd. Han kan också visa upp en handlingsplan som an-ger att arbetsförmedlingen och Trygghetsrådet ska ersätta honom under de sista tre terminerna. Handlingsplanen, som lades upp när studierna påbörjades, gäller inte längre, fick han veta av förmedlingen i våras.

Arbetsförmedlingen hänvisade till att aktivitetsstöd inte får användas på högskolenivå när det gäller en längre eftergymnasial utbildning. Pär Svenningsson svarade med att ställa skadeståndskrav, men beslutet drog ut på tiden.

Konflikten fortsätter

-- I det läget måste man tänka på att överleva. Så jag började stämpla och anmälde mig i vanlig ordning till universitetet i tron att det skulle gå, säger Pär Svenningsson.

På tur stod examensarbetet och grundkurs i pedagogik, båda på vardera 10 högskolepoäng. I takt med att han förstod att konflikten med arbetsförmedlingen skulle fortsätta struntade han i grundkursen men fortsatte med examensarbetet.

-- Jag visste att jag inte fick gå på skolan, men tiden var inte helt bortkastad eftersom jag kunde göra examensarbetet på min fritid.

Han har däremot inte lämnat in examensarbetet och har därför formellt inte avlagt några studiepoäng sedan i somras.

Skadeståndanspråken på arbetsförmedlingen har sedan prövats av länsarbetsnämnden och ska behandlas av Ams. Det kan ske inom de närmaste två månaderna, lovar Anders Hjorth på Ams juridiska enhet. Antalet skadeståndsanspråk bara ökar, därför tar det lång tid för besluten att bli klara. Eftersom det handlar om en civilrättslig överenskommelse och inte myndighetsutövning kan avgörandet inte överklagas. Däremot kan Svenningsson sedan vända sig till tingsrätten.

När Pär Svenningsson får frågan om han pluggat på a-kassa påstår han också att han har studieuppehåll -- vilket visar sig vara felaktigt. En ansökan om studieuppehåll kom först in dagen efter att Corren varit i kontakt med honom. Någon förklaring till detta går inte att få eftersom Pär Svenningsson därefter inte kunde nås trots upprepade försök.

Revisorerna ska granska all verksamhet som bedrivs inom nämnder och kommunägda företag, att räkenskaperna stämmer och att den interna kontrollen fungerar. Dessa uppgifter finns reglerade i kommunallagen. Kraven på revision har ökat de senaste åren.

Dessutom ska kommunrevisorerna följa det som kallas för god revisionssed. Den är inte reglerad på något sätt eller fastställd av någon myndighet utan utvecklas av revisorerna själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om