- Vi tar de här två åren som en prövotid, sedan får vi göra en utvärdering. Det viktigaste är att det i Ödeshög finns en camping, säger kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD).
I förra veckan skrev vi om att det finns en oro bland grannarna att irländska plattläggare eller asfalt- arbetare ska återvända till campingen till sommaren.
Det finns också frågor bland allmänheten. En som ställs är varför kooperativet kan få kontrakt på att sköta campingen under ett par år utan att det föregåtts av en offentlig upphandling.
"Campingen är för liten"
- Det går inte att driva campingen och få lönsamhet i det, campingen är för liten. Vår senaste arrendator var av den uppfattningen. Från kommunens sida delar vi bedömningen, förklarar Magnus Oscarsson (KD).
Han konstaterar också att många olika bitar är eftersatta. Han ser det som en poäng med kooperativet att det med eget arbete ska kunna höja standarden på anläggningen under de här två åren.
Näringslivschef Peter Kernell konstaterar att anläggningen var utannonserad för ett par år sedan. Det lilla intresse som fanns slocknade när det inte kunde visas siffror på att det gick att driva den med lönsamhet.
Magnus Oscarsson(bilden) tror att det är svårt att föra ett mer långsiktigt resonemang om campingfrågan i kommunen förrän Öninges konkurs klarnar.
Inget i Öninge till sommar
Öninge var den stora, moderna och privatdrivna campingen. Den gick i konkurs i slutet på förra året.
- För ett par veckor sedan var det inget nytt under solen, säger Peter Kernell, om senaste rapporten från konkursförvaltaren.
Vad tror ni händer med Öninge som campingområde?
- Det är svårt att sia om, men vi räknar inte med någon camping i Öninge till sommaren, säger Peter Kernell.
Kooperativet drev Klockargårdens camping på sparlåga under 2010. Det är kommunstyrelsens arbetsutskott som i enighet beslutat att kooperativet ska få chansen att fortsätta och ta ett större ansvar. Nu ska det öppet berättas i reklam och annat om campingens existens.
Magnus Oscarsson tycker det är roligt att kooperativet kunna ta på sig en sådan konkret uppgift som att självständigt sköta en camping inklusive isbanan på vintern. Han ser det som att medlemmarna i kooperativet med ökat ansvar kan växa som människor. De är anställda med lönebidrag. Vidare tas praktikanter in.
Oscarsson kräver ordning
Samtidigt markerar Oscarsson tydligt att kommunen vill ha en bättre ordning på campingen än vad som rådde förra året.
- När vi tog beslutet skrev vi i protokollet att vi ställer krav på att "uthyrningen sköts på ett professionellt sätt, med tanke på den turbulens som varit 2010".
Kontraktet kan sägas upp i förtid om olika saker inte skärps upp och om campinggäster inte följer gällande ordningsföreskrifter.