Seg hantering av tillstånd trots utebliven rusning

– Vi förlorar intäkter varje dag och gör besökare besvikna, säger Anna Albinsson på Särtshöga vingård. 
Trots tidig kontakt med myndigheterna dröjer tillståndet för gårdsförsäljning – något som väcker kritik mot handläggningen i Motala.

"Vi har sedan legat på för att få ett svar när vi kan få tillståndet. Problemet är att vi bokat in gäster som bokat in sig i tron att de kan köpa med sig vin härifrån. De blir besvikna", säger Anna Albinsson på Särtshöga vingård.

"Vi har sedan legat på för att få ett svar när vi kan få tillståndet. Problemet är att vi bokat in gäster som bokat in sig i tron att de kan köpa med sig vin härifrån. De blir besvikna", säger Anna Albinsson på Särtshöga vingård.

Foto: Fredrik Sandberg

Ödeshög2025-06-10 07:00

Niclas och Anna Albinsson driver Särtshöga vingård mellan Väderstad och Ödeshög. Hon berättar de har haft kontakt med en handläggare på alkohol- och tobaksenheten i Motala sedan beskedet om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol kom i april. 

– Vi har efterfrågat vilka handlingar som de vill ha in från oss och hur ansökningarna kommer gå till. Svaret vi fick då var att de inte kommer göra något innan 1 juni.

Ödeshögs kommun köper precis som flera andra små kommuner i västra Östergötland in tjänsten från alkohol- och tobaksenheten på Motala kommun. Anna Albinsson är kritisk till att hanteringen går långsamt trots att de tog kontakt i god tid.

– Vi tyckte att det var märkligt eftersom andra kommuner har hanterat det snabbare. Linköping är ett bra exempel. Där var man förberedd. Så har inte Motala agerat. Vi har fått beskedet att vår ordinarie handläggningstid är 6-8 veckor och under semestertider kan det ta längre tid.

Särtshöga vingård är de enda som sökt tillstånd för gårdsförsäljning av alkohol i Boxholm, Ödeshög och Mjölby.
Särtshöga vingård är de enda som sökt tillstånd för gårdsförsäljning av alkohol i Boxholm, Ödeshög och Mjölby.

Det slutgiltiga beslutet fattas av socialnämnden i Ödeshögs kommun. Anna menar att kontakten med hemkommunen fungerat väl.

– Ödeshögs kommun har gjort vad de har kunnat för att snabba på processen. De har lovat att när beskedet kommer från handläggaren i Motala kommer de snabbt klubba igenom beslutet.

En del i att få tillstånd för gårdsförsäljning är att man måste göra ett kunskapsprov. Förra måndagen var Anna inne i Ödeshög och gjorde testet.

– Ödeshög skickade in mitt godkända resultat direkt till alkoholhandläggaren i Motala. Vi har sedan legat på för att få ett svar när vi kan få tillståndet. Problemet är att vi har bokat in gäster som bokat in sig i tron att de kan köpa med sig vin härifrån. De blir besvikna.

När Anna inte hörde något från alkoholhandläggaren mejlade hon till kommunstyrelsens ordförande i Motala, Mark Henriksson (M).

– Jag berättade att för varje dag som går förlorar vi intäkter och gör besökare i kommunen besvikna. Jag hänvisade till ett uttalande där socialminister Jakob Forssmed (KD) kritiserar kommuner som är saktfärdiga. Han menar att handläggningen inte behöver ta mer än 1-2 veckor.

Under torsdagen hörde Mark Henriksson av sig till Anna.

– Han hade haft ett samtal med alkoholenheten. Han berättade att ärendet är prioriterat. Vi har nu fått en ny handläggare. Förhoppningen är att det finns ett tillstånd till nästa helg. Om vi inte känt till att vi kan kontakta politiker kunde vi fått vänta hela sommaren.

Malin Sällberg är enhetschef för alkohol- och tobaksenheten. Hon berättar att ansökningarna från orterna Boxholm, Mjölby och Ödeshög är lätträknade. Det har bara kommit in en ansökan – från Särtshöga.

– Det är nog ungefär som förväntat. Vi hade tänkt att det sammanlagt i alla våra kommuner, inklusive Motala, skulle bli sammanlagt max fem ansökningar.

Särtshöga vingård ligger mellan Ödeshög och Väderstad.
Särtshöga vingård ligger mellan Ödeshög och Väderstad.

Hur kommer det sig att det inte gick att få ett tillstånd från den 1 juni?

– Första juni trädde lagen i kraft. Det innebär att vi kan fatta beslut från och med då. Vi började handlägga ärenden från 1 juni. Man har valt det i Motala kommun. Det är en politisk fråga, vilka resurser som vi kan lägga på olika tillstånd. Vi har inte fått några andra direktiv.

Om det bara var en sökande, kunde det inte gått att lösa snabbare?

– Vi har inte nekat att ta emot ansökningar innan den 1 juni. Men vi handlägger sökningarna från och med då. Det finns flera delar i en ansökan. Ett tillstånd kräver att vi skickar remisser till andra instanser och vi måste vänta in svar från dem. I och med att vi inte valt att handlägga innan den 1 juni så blir det en viss väntetid efter den 1 juni. Vi har andra tillstånd nu på sommaren, som tillfälliga evenemang, som anses brådskande därav är det ju också en prioriteringsfråga

Hon anser att debatten om tillstånd för gårdsförsäljning blivit förstorat.

– I och med att vi har ett monopol på alkohol i Sverige så är det klart att det är unikt det som händer nu. Men jag upplever nog att det har blivit större medialt än vad det egentligen är. Det är ett tillstånd som vilket tillstånd som helst, ur ett myndighetsperspektiv.

Kostnaden är upp till varje kommun själva att bestämma. Enligt Malin Sällberg är kostnaderna i stort sett samma hos alla kommuner de handlägger. I Ödeshögs kommun beslutas kostnaden den 16 juni i kommunfullmäktige. Förslaget är 10 000 kronor för nytt serveringstillstånd, och 4 000 kronor för de som redan har serverings- eller provsmakningstillstånd.

Karta: Särtshöga Vingård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!