Det är första gången det ordnas en sådan här kurs i Ödeshög, och det är föräldrarna själva som tagit initiativet.
- Idén kommer från en av föräldragrupperna som träffas här på barnavårdscentralen, säger BVC-sköterskan Maud Brolin. De ville veta mer om första hjälpen än det vi lär ut på gruppträffarna, och då såg vi till att hitta en kursledare.
Kursen är inte gratis men heller inte dyr. Det är kursledaren, frilansande första hjälpen-konsulten Claes Johansson, som kostar. Han är sjuksköterska i botten och arbetar i normala fall som operatör på SOS Alarm dit larmnumret 112 går.
- Larmnumret är det viktigaste att kunna för en småbarnsförälder, säger han. Sedan är det bra att kunna klara av situationen om barnet sätter i halsen. Framstupa sidoläge är också en bra kunskap att ha i botten.
Den här torsdagskvällen är det andra av två kurstillfällen. Ett 20-tal föräldrar har deltagit varje gång. En av dem är Jessica Carlsson, mamma till Gustaf som är fyra månader.
- Jag har lärt mig första hjälpen tidigare eftersom jag är utbildad undersköterska, men det känns som att det här behövs för att repetera, säger Jessica. Man vet ju inte hur man reagerar när det är ens eget barn som råkar ut för något.
En som redan råkat ut för att olyckan varit framme är Marika Berg. Hon är mamma till William som är ett halvår, och Alexander som ska fylla fem.
- Alexander satte i halsen en gång, men då hade jag i bakhuvudet att jag skulle vända honom upp och ned, så det gick bra.
Men när Claes Johansson kommer till det där med att sätta i halsen, så avråder han bestämt från att vända på småbarn.
- Man sa så förr, men metoderna ändras. Nu vet vi att spädbarn som har tunga huvuden i förhållande till sin kroppsvikt kan få nackskador bara av att hållas upp och ned.
I stället ska ett barn under ett år läggas på mage över armen eller i knäet, och dunkas i ryggen med kupad hand.
Lyckligtvis är det ganska sällan barn sätter så illa i halsen att de inte kan lösa problemet själva, genom att hosta. Claes Johansson kan inte påminna sig något fall under sina tre år på SOS Alarm där ett barn dött för att det satt i halsen.
- Kläm- och brännskador är vanligare, säger han. Och passar på att rätta till en annan vanlig missuppfattning: att man ska spola iskallt vatten på brännskador.
- Vattnet ska vara ljummet, annars gör det så ont av kylan att man inte klarar att hålla kvar den skadade kroppsdelen i vattnet under de 15, 20 minuter som behövs.
Så är det dags för pausjuice, innan Claes går vidare i de handfasta tipsen. Hur mycket luft ska man blåsa i ett spädbarn som inte andas? Lika lite som behövs för att säga "Puh" i Nalle Puh. Om ni måste ringa 112, ring helst från er fasta telefon så får operatören er adress direkt på dataskärmen. Och så vidare.
- Många känner en stor skräck för att det ska hända barnet något, men går man en sådan här kurs kan skräcken släppa. Och så får man kanske inte panik om olyckan skulle vara framme, säger Claes Johansson.
Fotnot: Den som är intresserad av att gå en kurs i första hjälpen till barn kan kontakta sin barnavårdscentral för att få tips om var man kan vända sig.