Något skadestånd för kränkningen kvinnan utsatts för ansåg Linköpings tingsrätt inte var motiverat. Både mannen och kvinnan är i åldern runt 30.
Det var 5 januari 2001 som misshandeln inträffade. Ödeshögsmannen och hans före detta sambo hade umgåtts en del efter separationen. Efter att de gemensamt besökt en restaurang i Ödeshög, gick kvinnan ensam hem till sin lägenhet.
Efter midnatt hörde hon oväsen utanför sin dörr. Hon såg genom titthålet att det var hennes före detta sambo. Kvinnan öppnade inte dörren. Men när hon tittade ut på nytt, såg hon att mannen låg och sov i trapphuset. Eftersom kvinnan inte ville att grannarna skulle se detta drog hon in honom i lägenheten.
Väl inne i sin före detta sambos bostad, började mannen slita i hennes morgonrock. Hon förstod att han var intresserad av att ha sex med henne. Han tog tag i hennes armar och höll om dem.
När hon försökte ringa polisen slet han ner hennes telefon på golvet. Kvinnan sprang då ut på sin balkong och skrek att någon skulle ringa polisen. Enligt kvinnans vittnesmål vid huvudförhandlingen drog den före detta sambon då i hennes hästsvans, varpå hon föll bakåt och slog huvudet och nacken i tröskeln till lägenheten. Polisen anlände efter att en granne ringt tre gånger.
Kvinnan har uppgett att hon först inte tänkt göra någon anmälan, men ångrat sig eftersom mannen anklagat henne för oförskämda saker. Efter händelsen fick hon blåmärken på armarna som blev kvar i ett par veckor.
Efter någon dag fick hon också smärta i nacken som spred sig till axlarna och neråt. Smärtorna har enligt kvinnan varit fortgående.
Sedan tidigare har hon degenerativa förändringar i diskerna. Det är känt att typen av misshandel kvinnan utsattes för, kan utlösa smärtor hos personer med sådana förändringar. En röntgenundersökning har konstaterat pålagringar på diskerna, men det är osäkert om dessa har samband med misshandeln.
Kvinnan mår också psykiskt dåligt efter det som hänt.
Mannen har sagt att han var berusad vid tillfället, men säger sig ha ett svagt minne av att ha tagit tag i kvinnans armar och hästsvans. Han säger sig dock inte minnas att hon skulle ha fallit omkull. Detta är heller inget som kvinnan nämnt för polisen vid anmälningstillfället. Enligt tingsrättens bedömning räcker bevisningen inte till för en fällande dom i denna del.
Skadorna som kvinnan fått bedömdes som förhållandevis lindriga, varför påföljden blev 60 dagsböter.
Kvinnan yrkade på ett skadestånd på sammanlagt 17 000 kronor för kränkning, sveda och värk.
Mannen vitsordade ett skadestånd på 1 000 kronor för sveda och värk samt 503 kronor i ersättning för de kostnader hans före detta sambo haft i samband med läkarvård. Tingsrätten fann att detta var ett skäligt belopp.
"Då den kränkning som kvinnan utsatts för inte kan anses så allvarlig finner tingsrätten att ersättning för densamma inte skall utgå", skriver tingsrätten i sin dom.