Läget allt allvarligare i Ödeshög

Ödeshögs kommun bjuder in landstingets ledning för att diskutera den lokala basservicen. För nu är läget allvarligt. Mycket allvarligt.

ödeshög2002-04-17 06:11

Landstingets lokala service har försämrats när det gäller tillgång till tandläkare, mödravård och preventivmedelsrådgivning. I dag finns det ingen barnmorska i Ödeshög. I det sammanhanget har kommunen och landstinget ett gemensamt ansvar för att förbättra situationen, anser kommunalrådet Michael Cornell (c).

Redan i januari skrev han ett brev till landstinget i Östergötland och bjöd in till dialog.

Något svar kom inte.

Därför har han nu skrivit ett nytt brev med olika alternativ till mötesdagar. Han önskar ett omgående besked.

Klar i sommar

-- Det är viktigt att primärvården är decentraliserad med lokal bestämmanderätt. Det är grunden för att vi tillsammans ska kunna hitta bra lokala lösningar, säger Michael Cornell.

Det är hans kommentar till det utredningsarbete som pågår inom landstinget vad gäller primärvården och som ska bli klar till i sommar.

-- Förhoppningsvis gör inte landstinget samma misstag som arbetsförmedlingen och försäkringskassan gjorde när de centraliserade beslutanderätten, säger Michael Cornell.

Samarbetet med dessa instanser fungerar mycket bra på individnivå. Men att man flyttat bort beslutsfattandet är inte bra, tycker Michael Cornell som efterlyser något liknande den modell som finns i Finspång.

Där har kommun, landsting, arbetsförmedling och försäkringskassa samlat pengarna i en enda pott. Sedan har ansträngningar gjorts för att stoppa ökningen av sjukskrivningar, minska socialbidragen och hitta utbildning och jobb åt invånarna.

Akut tandläkarbrist

På tandvårdssidan är problemen i Ödeshög akuta och har varit så under en längre tid. Det finns bara en tandläkare, och det är klinikchefen Per Johansson. Tillfällig hjälp går att få genom en tandläkare från Resurscentrum som jobbar fyra dagar i veckan fram till sommaren och som kan ersättas med en ny efter sommaren. Det skulle behövas en tandläkartjänst till, anser klinikchefen.

Därför tar inte folktandvården emot nya patienter just nu, men Per Johansson lovar att de med akut värk ska kunna få tid samma dag.

Ta emot skäll

Klinikchefen försöker att bättra situationen genom att låta övrig personal, bestående av sköterskor och hygienister, ta över så mycket ansvar som det är möjligt. Tyvärr får de också ta emot det skäll som tandläkarbristen gett upphov till, berättar han, men tillägger att de allra flesta patienter är mycket förstående.

Michael Cornell har ett tips på hur situationen kan lösas.

-- En möjlighet som bör prövas är att erbjuda privatpraktiserande tandläkare att arbeta i folktandvårdens lokaler på förmånliga villkor, kanske på andra tider för att möta de behov som finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om