Han och grannen mittemot på Skördevägen får utstå med en trafiksituation som är minst sagt ohållbar. Långtradare efter långtradare ska ta sig förbi genom att svänga i den alldeles för trånga korsningen.
Alltför ofta händer det att de kör in i de räcken som begränsar tomten på båda sidor om vägen. Asfalten där svängarna sker har blivit mer eller mindre utnött -- trots att vägen bättrades på så sent som i vintras.
Senast Robin Stenlunds räcke blev påkört var för några veckor sedan, då skedde det i samband med en smitning. För att få räcket åtgärdat tog han kontakt med väghållaren som i detta fall är NCC drift och underhåll i Mjölby.
Det resulterade i ett möte med platschefen Johan Bjurström.
Förutom den direkta trafikfaran har han även fått utstå annat. Regnvattnet som kom längs med Mjölbyvägen rann ner i hans trädgård via Skördevägen och ner i hans källare. Det problemet är nu avhjälpt genom en så kallad asfaltvinge som leder vattnet förbi tomten och längre nedåt Skördevägen. Men det stoppar inte långtradarna och andra fordons framfart i korsningen. Och någon lösning på det har han ännu inte blivit erbjuden. Även Corren har sökt ansvariga på NCC och Vägverket för vidare kommentarer, men för tillfället är dessa på semester.
-- Jag tycker inte jag ska behöva vänta längre. Även om det är semestertider måste de väl kunna göra något åt saken, säger han.
På sikt kan Robin Stenlund räkna med att antalet långtradare kommer att minska i korsningen. Det finns planer på en cirkulationsplats vid Backasand, och det i sin tur kommer att leda till den trafik som vill ta sig till riksväg 50 i norrgående riktning kommer att välja en annan avfart från Mjölbyvägen, nämligen Lievägen.
-- Vi håller på med detaljplanen, det är en process som tar några månader. Vi vet inte när pengarna faller ner. Det finns olika potter till olika planer, säger Urban Runesson på miljötekniska kontoret i Ödeshög.
Finansieringen av Backasandsrondellen och dess påfarter har delvis med problematiken kring riksväg 50 att göra, och finns upptagen i de pågående utredningarna. Eventuellt kan rondellen bekostas med riktade pengar för trafiksäkerhet för 2003. Det beror på Vägverkets goda vilja, enligt Urban Runesson.
Det tycker dock inte Robin Stenlund är någon tröst, i vilket fall inte om delar av trafiken fortsätter att köra längs Skördevägen. Han vill se en helhetslösning på trafiksituationen innan det sker några allvarligare olyckor.
-- Det kommer att hända saker om ingenting görs. Fartgupp vore en viktig insats. Ibland passerar de här i uppåt 120 km i timmen.