Leksakssamlaren André öppnar sitt hem för allmänheten

Han samlar på olika leksaker i familjer och vill ha kompletta serier. "Det är en tillfredställelse att kunna bocka av någonting".

André Borg Carenlöv berättar att hans samling har blivit dubbel så stor sedan Corren besökte honom 2020. "Som samlare har det hänt mycket, jag har en dubbelt så stor Starwars-samling nu och jag behöver knappt leta själv, det är många andra som tar kontakt. Jag är också mer aktiv på sociala medier".

André Borg Carenlöv berättar att hans samling har blivit dubbel så stor sedan Corren besökte honom 2020. "Som samlare har det hänt mycket, jag har en dubbelt så stor Starwars-samling nu och jag behöver knappt leta själv, det är många andra som tar kontakt. Jag är också mer aktiv på sociala medier".

Foto: Lovisa Lindstrand

Ödeshög2023-04-15 05:00

I november 2020 besökte Corren André Borg Carenlöv i Ödeshög, som inrett sin källare och fyllt den med sin leksakssamling. Nu planerar han att fler ska kunna ta del av hans samling.

– Jag öppnar upp min samling framåt sommaren. Jag har redan nu lite besök, men det är mest andra samlare och kompisar. Det ska bli kul att kunna visa fler.

Hur ska du visa samlingen?

– Inbokade sällskap och kanske öppet hus. Jag planerar att öppna vid kristihimmelsfärd i maj och ska annonsera på sociala medier.

Vilken målgrupp vänder du dig till?

– Den är ganska stor skulle jag tro. Det nog många som tycker det är häftigt att se grejerna uppställda och "displayade". Alla har ju en koppling till leksaker.

André håller samtidigt på med två andra projekt i sitt uthus.

undefined
Vid första anblick kan förpackningar och figurer se ut att vara av samma sort. Han har 500 Starwarsfigurer och 1000 Starwarsrelaterade saker. "Det är olika upplagor, ljudkort och varianter av förpackningar. Det kan vara små avvikelser. När man kommit en bit på vägen så kan man hitta varianter av förpackningar med färger från olika länder".
undefined
På en av hans hyllor i samlingen står mestadels figurer som legat i kinderägg.

– Jag har en loppis och bygger upp "Carenlövsrummet", med grejer från min morfar Stehn Carenlövs butik som låg i Ödeshög. Vi får se var alla projekt slutar.

André jobbar som montör och utvecklar elprodukter på Hallins i Ödeshög. När han inte är på jobbet ägnar han all sin lediga tid åt sina samlingar, så när som varannan vecka då hans båda barn bor hos honom.

– De gillar att vara med mig bland leksakerna, men de tycker det är lite tråkigt att jag köper leksaker som man inte får öppna och leka med.

Barnen brukar hjälpa honom med Youtube-videos om samlarföremål som filmas och läggs upp varje vecka. Han har också nyligen haft besök av två Youtubers från Kalifornien som filmat hans samling och släpper den på sin Youtubekanal den 4 maj.

undefined
André berättar om det kända Starwarsuttycket "May the force be with you". I fans-kretsar har citatet blivit en ordlek (May the 4th Be With You). Därför släpps filmen om Andrés samlande, som två youtubers från USA har spelat in, den 4 maj. Ett datum som för Starwars-fans kallas den internationella Starwarsdagen.

 

undefined
André Borg Carenlövs första Starwarsfigur, "Emperor Palpatine".
undefined
"Boxen betyder jättemycket. Figurer kanske kostar någon hundring och med boxen, är det betydligt mer". Jag och brorsan lekte Starwars och var olika karraktärer som små. Jag var Darth Vader, den karraktären var den coolaste" säger André.

Star wars är Andrés huvudsamling, men det stannar inte där. Han samlar på alla leksaker, dock främst dem han hade som barn eller som fanns när han växte upp på 90-talet. Han strävar efter att få kompletta serier.

– Jag köper en och nästan direkt börjar jag jaga fler.

Ska du inte göra dig av med några "serier"?

– Ibland tänker jag på det, men det är kul att ha alla kvar. Jag får ångest över tanken att behöva kränga något, jag har svårt att skiljas från grejerna.

2016 hamnade André i liten ekonomisk kris och sålde mycket av sin samling. 2018 startade han om på nytt och har sedan dess försökt köpa tillbaka de artiklar han tidigare sålt.

undefined
André Borg Carenlöv berättar att hans samling har blivit dubbel så stor sedan Corren besökte honom 2020. "Som samlare har det hänt mycket, jag har en dubbelt så stor Starwars-samling nu och jag behöver knappt leta själv, det är många andra som tar kontakt. Jag är också mer aktiv på sociala medier".
undefined
André Borg Carenlöv har tagit över sin morfars samling med majblommor. "Jag har också många dubletter som jag nu har lagt ut i loppisen".

Hur startade ditt samlande?

– Det har alltid funnits med mig, det började nog med kapsyler. Det ligger i släkten, både mamma och pappa och deras föräldrar samlade. Jag har också tagit över morfars myntsamling och majblommor samt pappas frimärken.

Vad är grejen med att samla?

– Man känner ett lugn, samtidigt som det är ett jagande. Det är en tillfredställelse att kunna bocka av någonting.

– Jag visste inte förrän nyligen att jag har två diagnoser.

undefined
André tror inte han hade hållit på med samlandet om han inte haft sina diagnoser. "Om jag inte hade haft dem hade jag nog inte snöat in på det här. Men nu vet jag ju inget annat" skrattar han.
undefined
André beskriver varför han började samla på leksaker. "Jag hade inte jättemycket grejer själv när jag var liten. Nu har jag mer än då. Helst vill man ha de grejerna jag hade som barn, men orörda i box, "boxade"..
undefined
André minns var han köpt alla sina leksaker och figurer. "Jag vet nog allt om figurerna och när jag fick dem. Jag har full koll på alla grejer. Jag har kategoriserat saker hela livet, det är en del av min aspergerdiagnos".

Varför misstänkte du diagnoser?

– Mitt behov av rutiner och kontroll. När jag fick barn blev det svårt, det gick inte att ha samma kontroll som tidigare. Det blev ofta lite galet. Jag har varit mycket ensam, varken så social på jobbet eller privat. Jag fick diagnoserna asperger och adhd.

André beskriver att mycket runt samlandet har hjälpt honom att vända diagnoserna till något positivt.

– När jag samlar kan jag känna kontroll. Det har också hjälpt mig att bli mer social, att exempelvis ha kontakt med andra samlare. Något jag aldrig hade vågat för fem år sedan.

Kommer din samling någonsin att bli komplett?

– Nej, jag tror inte det. Asperger gör att jag vill bocka av saker, men med adhd blir saker aldrig färdigt. Det dyker hela tiden upp något nytt, skrattar André.

undefined
"Jag har även en samlarbil i garaget som jag ofta kör till bilträffar med" säger André Borg Carenlöv.
undefined
My Little Pony.
undefined
Teenage Mutant Ninja Turtles.
undefined
Två figurer från "Trollehatt", ett inomhustivoli som låg i Ödeshög under 1980- och 1990- talet.
undefined
"Skriver jag ut en förfrågan någonstans om exempelvis Battle trolls, så köper jag allt" säger André Borg Carenlöv.
André Borg Carenlöv

Ålder: 32

Hur mycket pengar lägger du på samlandet? Minst några tusen i månaden.

Hur mycket tid lägger du? Säkert minst två timmar varje dag.

När köpte du din första Starwars? På Citygross i Mantorp 1997.

Hur många leksaker finns i samlingen? 3000. 

Vad gillar du bäst i samlingen? Barndomsfigurerna, då deras värde räknas i lycka från barndomen.

Hur ser samlingen ut om tio år? Garanterat tre gånger så stor och större lokal. Jag bygger nog om garage och uthus till museum.

Drömyrke? Museidirektör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!