Hemliga rummet kallas det för, rummet längst in i Ödeshögs bibliotek. Vincent Lundbergrummet är det officiella namnet, döpt efter den Ödeshögsbo som donerade pengar till kommunens första bibliotek. Där förvaras gamla skrifter, kartmaterial, tidningsurklipp, inventeringar och mycket annat som har koppling till Ödeshögs lokala historia.
Det är en guldgruva för dem som vet hur de ska leta. För and-ra är det mer som att söka efter en nål i en höstack. Med hjälp av databasen ska det gå lättare för alla.
-- Målet är att scanna in allting som finns där, sida för sida, säger Maria Låstberg på Ödeshögs bibliotek.
Materialet kommer att delas in sockenvis. Med utgångspunkt från en karta ska det gå att klicka sig fram till mer information eller också med hjälp av sökord. Det blir ett stort jobb att lägga in allt. Biblioteket kommer att börja med Stavabygden där privatforskaren Arne Ivarsson har mycket kunskaper att bidra med.
Eventuell ska databasen delvis kunna kopplas till Gis, det geografiska informationssystem som kommunen och länsstyrelsen använder sig av.
Ännu återstår en del problem: Upphovsrättsliga frågor är inte lösta och hur det ska gå till rent tekniskt i detalj.
-- Vi kan än så länge inte lägga ut databasen på nätet utan endast i våra egna datorer.
På sikt hoppas Maria Låstberg att det ska gå att hitta fram till Hemliga rummets skrifter även på datorn hemifrån.
En annan fördel med att spara information på det här sättet är att materialet finns dokumenterat även om biblioteket skulle brinna ner. Alla kan ha nytta av det, allt från skolelever, nyfikna på hur det var förr i tiden, till släktforskare.
Det är ett pilotprojekt som sker i samarbete med Bibliotekscentrum och Kulturarv Östergötland. Bibliotekscent-rum är ett kunskapsföretag som arbetar med biblioteksdatorisering och informationshantering.
Huvudprodukten är Mikro Marc, ett windows- och webbaserat bibliotekssystem som används av över 2 000 bibliotek av olika typer i hela Norden. Systemet brukar tillämpas för att registrera utlåningen av böcker. Men hittills finns det inget bibliotek som använt databaser på det här viset, enligt kulturchefen Magnus Lundberg.
Även Kulturarv Östergötlands verksamhet ligger väl i linje med Ödeshögssatsningen. Kulturarvs syfte är att fungera som en portal ut mot historiska miljöer, aktörer och material för forskare, skola och en intresserad allmänhet.
Exakt vad kalaset kostar kan inte Magnus Lundberg redo- göra för. Kommunens insats kommer att lösas inom ramen för biblioteksbudgeten. Bibliotekscentrum bidrar med programvara och utveckling av den. Med i potten finns även EU-medel för att främja IT-utvecklingen på folkbiblioteken.
Amatörforskare kommer alltså att få ännu större möjligheter att hitta spännande material. Sedan ett år tillbaka har släktfors-kare i Östergötland tillgång till kyrkböcker från 1600-talet och fram till början av 1900-talet via Internet genom det som kallas genline.
-- Det är ett stort tryck på hembygdsforskningen ända sedan dess. Det här blir ett jättebra komplement, säger Maria Låstberg.