Det kunde ett 90--tal före detta luftvärnsartillerister konstatera i samband den nostalgiträff som Kungliga Östgöta Luftvärnsregementes kamratförening arrangerade på den gamla skjutplatsen vid Stora Lund i Hästholmen.
-- Ett fantastiskt fint område, tyckte 75-årige Bernt Carlsson från Kisa.
- Och det är skönt att se att de gamla kasernerna och barackerna bevarats för eftervärlden.
Många av deltagarna, vilka kommit från i stort sett hela Sydsverige, hade aldrig träffats tidigare och vissa inte sett varandra på flera år. Men alla hade de en sak gemensamt. Nämligen att de tjänstgjort på Lv 2 i Linköping som lades ned för fyrtio år sedan.
-- Föreningen brukar ha ett par träffar varje år, men här på Stora Lund har vi inte varit tidigare, berättade Gunnar Häger från Linköping. Han var underbefäl åren 1945 till 1951.
-- Vore det inte för barackerna, skulle man inte känna igen sig, sa Sture Bernhardsson från Strängnäs.
-- Att det blivit en golfbana av skjutfältet är inget konstigt. I dag håller ju många lantbruk och hästhagar på att förvandlas till just golfbanor, konstaterade Sture som kom till Lv 2 som volontär 1948, fortsatte som artillerist och var sedan under sex år i arméns motorskola i Stockholm.
-- Senast jag var här var för tjugo år sedan. Då kastade vi skarpa handgranater där ute på fältet, sa Bernt Carlsson och pekade i riktning mot femmans green.
-- Det skulle jag aldrig våga göra i dag, skrattade Bernt.
Löparprofilen Lasse Strand, 73 år och värnpliktig fänrik, missar aldrig en träff med kamratföreningen. Han hade många trevliga minnen från Hästholmen. Bland annat från 1963 då han som pjäschef basade över kända fotbollsstjärnor som Sune "Mona--Lisa" Andersson, Lappen Hellström och Georg "Åby" Ericson.
-- Mitt starkaste minne är dock från 1955 då Bertil Källevågh och jag kommenderades upp på en sten av generalmajor Gustav Dyrsén och därpå fick åtnjuta ett fyrfaldigt leve från närmare tusen soldater.
Kamratträffen inleddes med flagghissning och tapto vid den minnessten som rests vid infarten och i samlingssalen berättade kapten Carl--Henrik Karlsson om hur allt en gång började. Luftvärnet var ingalunda först på Stora Lund, utan det var flygvapnet. Flygplatsen fanns faktiskt kvar ända in på 60--talet.
Sedan kamratföreningens ordförande Sven Ahlgren överlämnat föreningens standar till golfklubbens representant Magnus Tegnebo, årsmötet avhållits och alla åtnjutit ärtsoppa och punsch, kommenderades "Höger, vänster om marsch".