Det var i lördags som det uppstod tumult mellan personal och boende på Hotell Nattviol i Ödeshög. Upprinnelsen till det var ett besök av Migrationsverket där de boende fick veta att det skulle komma fler asylsökande till de – som de uppfattar – redan överfulla lokalerna.
– Vi som jobbar här blev attackerade och hotade. En av flyktingarna hade kniv, berättar Elie Shamey som jobbar på boendet och blev rejält omskakad av händelsen.
Han säger att det var 14 av de 73 boende som skrek och uppträdde hotfullt. Mest var det de yngre ensamma killarna som visade sitt missnöje.
– De klagade på maten och kallade oss för fula ord. De verkade tro att det var vi i personalen som ville ha in fler boende, säger Elie.
Polis tillkallades och kunde skingra de protesterande. Men en man i 40-årsåldern klättrade upp på taket och hotade att hoppa. Polisen tog med sig en av männen till förhör i Motala, men han släpptes och skjutsades tillbaka senare på kvällen.
Nattviol är uppdelat i två avdelningar. I den ena finns de ensamma yngre männen. De bor i mindre rum med fyra sängar i varje. I den andra avdelningen bor familjer med barn i ett antal lite större rum. Elie Shamey tror att det skulle gå att ta emot fler flyktingar, med vissa omflyttningar.
Flyktingarna själva är av en annan åsikt. Armeniern Gevorg Mesropyan med hustru och två tonårspojkar bor i ett av rummen. Han menar att det är fullt och inte kan bo fler i byggnaden.
– Här finns bara sex toaletter, säger han.
Men han tycker att det var fel att rikta missnöjet mot personalen, som han menar gör ett bra jobb och är hjälpsamma. Han tycker att det var respektlöst och kallar protesterna för "teater".
Men syrierna Housam Al Ali och Nizar Samara menar att det är de boende som inte behandlas med respekt.
– Om vi klagar på maten får vi höra att vi kan åka hem till Syrien. En tolk från Migrationsverket kallade oss för djur, säger Nizar och påstår att den förra föreståndaren på boendet fick sluta för att han inte ville gå med på Migrationsverkets krav på att utöka antalet boende.
Han och ett gäng andra killar sitter och tittar på Arab-Idol (det heter faktiskt så) från en libanesisk webbkanal. De visar ett klipp på mobilen de filmat när de själva dansar framför tv:n. Så stämningen är inte dålig hela tiden i alla fall.
– Vi försöker tillmötesgå så mycket vi kan, säger Elie Shamey men känner sig fortfarande inte helt trygg på boendet där han själv bor i väntan på lägenhet i Ödeshög.