Mamma kritisk mot farlig väg till skolbussen

Fredrika Roth är orolig för dottern Hilmas säkerhet när hon ska gå till skolbussen. Efter avslag driver hon nu ärendet vidare.

Fredrika och Hilma Roth på grusvägen till hållplatsen, en 1,6 kilometer lång 70-sträcka som är cirka 3,5 m bred. Fredrika beskriver att den trafikeras av tung trafik som lantbruksmaskiner och stora lastbilar som kör till verksamheter i närheten.

Fredrika och Hilma Roth på grusvägen till hållplatsen, en 1,6 kilometer lång 70-sträcka som är cirka 3,5 m bred. Fredrika beskriver att den trafikeras av tung trafik som lantbruksmaskiner och stora lastbilar som kör till verksamheter i närheten.

Foto: Lovisa Lindstrand

Ödeshög2021-09-26 06:00

– Jag är så ledsen och frustrerad, säger Fredrika Roth som nyligen fått avslag hos förvaltningsrätten i Linköping på sin överklagan gällande var skolbussen ska hämta upp hennes sjuåriga dotter Hilma.

Grusvägen till hållplatsen är en 1,6 kilometer lång 70-sträcka som är cirka 3,5 m bred. Fredrika beskriver att den trafikeras av tung trafik som lantbruksmaskiner och stora lastbilar som kör till verksamheter i närheten. 

– Vägen är inte säker till hållplatsen. På vintern är det väldigt mörkt, det finns inte några gatljus och vägen plogas inte heller. 

undefined
"Jag vill inte att min dotter går ensam här. Jag skulle inte heller vilja gå här själv en mörk morgon eller kväll. Man får hoppa ut på åkern om det kommer ett fordon", beskriver Fredrika Roth.

– Lastbilarna kör i hög fart på grusvägen. Jag vill inte att min dotter går ensam här. Jag skulle inte heller vilja gå här själv en mörk morgon eller kväll. Man får hoppa ut på åkern om det kommer ett fordon.

Fredrika är frustrerad över att kommunen inte ser de förhöjda riskerna.

– Det är så sjukt. Jag vill gärna att bussen hämtar Hilma vid tomtgränsen eller att hon kan få bli upphämtad på en landsväg närmare vårt hus. Vägen dit känns mer säker. 

undefined
Fredrika Roth fick vänta cirka ett år på förvaltningsrättens beslut på hennes överklagan. Hon tycker att situationen kring hennes dotters väg till skolbussen har försämrats ytterligare under denna period och väljer nu att överklaga ärendet till kammarrätten.

Enligt Ödeshögs kommun ska en elev kunna gå upp till två kilometer till anvisad hållplats. Vårdnadshavaren ska se till att eleven förbereds och tränas för att klara skolvägen själv.

Lotta Gemfors, bildningschef på Ödeshögs kommun, säger att kommunens ansvar börjar där själva skolskjutsen startar. 

– Enligt skollagen finns ett ansvar för kommunen att säkerställa att det sett till trafikförhållanden inte är förhöjd risk. När vi väl har säkerställt det är det ett föräldraansvar fram till denna plats, menar Gemfors.

När Fredrika först protesterade mot beslutet gjorde kommunen en trafiksäkerhetsbedömning. I dessa fall anlitar kommunen det externa företaget Occas. De gjorde en bedömning på plats förra året.  

– Vi använder oss av trafikverkets modell. Vi tittar exempelvis på trafikflöde, belysning, sikt och hastighet som tillsammans blir ett risktal. Bedömningen var "grön", det var inte någon förhöjd risk, säger Erik Oldfeldt på Occas.

undefined
"Jag är så ledsen och frustrerad", säger Fredrika Roth som nyligen fått avslag hos förvaltningsrätten i Linköping på sin överklagan gällande var skolbussen ska hämta upp hennes sjuåriga dotter Hilma.

I slutändan tar ändå kommunen beslutet.  

– Men vi går hårt på Occas rekommendationer. Vi litar på deras expertutlåtande, menar Gemfors. 

Ser du någon rimlighet i Fredrikas önskemål?

– Jag vill inte kommentera ett pågående enskilt ärende. 

Fredrika fick vänta i cirka ett år på förvaltningsrättens beslut. Hon tycker att situationen kring vägen har försämrats ytterligare under denna period och överklagar nu ärendet till kammarrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!