Många frågor kvarstår om Västra Tollstad skola

Situationen är ännu oklar - för Ödeshögsskolorna i allmänhet och Västra Tollstad i synnerhet. Hur kunde skolan förfalla så, och blir det verkligen billigare att stänga den?

Ödeshög2009-04-11 00:00

Föräldraföreningen Ellen Key hade bjudit in politiker, tjänstemän och allmänhet till samtal om skolans framtid i onsdags - framför allt med anledning av mögelproblemen som ledde till att eleverna tillfälligt har flyttats till Fridtjuv Bergskolan i tätorten.

Många frågor återstår, enligt Marianne Andersson från föräldraföreningen, exempelvis vad som ska hända med fritis och förskola. Ingen av de tiotal närvarande politikerna ansåg i att det i nuläget finns tillräckliga underlag för att ta besluta om nedläggning.

Påtalat detta

Ändå finns det mycket att läsa in sig på i form av konsekvensutredningar, kostnadsutredningar och annat.

Underhållet av Västra Tollstad skola har varit eftersatt de senaste fem-sex åren. Flera mötesdeltagare intygade att de hade påtalat detta för förvaltaren Ödeshögsbostäder (Öbo) men inte fått gehör.

Av samarbetsavtalet med kommunen framgår att Öbo ska sköta underhåll och reparationer - dock inte större insatser som kräver budgetbeslut.

- Kommunpolitikerna har inte velat lägga en enda krona, säger Öbos ordförande Hans Widegren (M) till Corren och anser sig också ha förstått att de ansvariga politikerna hela tiden velat att skolan ska läggas ner.

Kommunalrådet Magnus Oscarsson (KD) menar att det finns pengar avsatta i budgeten för att åtgärda taket. Men bygg- och miljönämnden kräver en mer omfattande insats för miljontals kronor, bland annat av handikappskäl.

- För det krävs det ett politiskt beslut om Västra Tollstads skolas framtid, säger han, och kommunstyrelsen ska fatta ett sådant 22 april.

På föräldraföreningens möte ifrågasatte föräldern Johanna Brynielsson kravet att handikappanpassning måste ske i samband med ombygge och hänvisade till Boverket.

Birgitta Hellman Magnusson (S) betonade att en majoritet av Ödeshögs kommuninnevånare (52 procent) bor på landsbygden. Hon ansåg därför att kommuninvesteringar även borde komma landsbygden till godo, dessutom är det där föryngringen av befolkningen sker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om