Det blåser så skräppåsarna förvandlas till ballonger när barnen gör sig redo för att kliva ned i strandkanten intill Sverkerkapellet, ett stenkast från Omberg. Flera av barnen har redan påbörjat sitt uppdrag. Snart börjar påsarna fyllas med gamla flaskor, trassliga snören, diskborstar och annat skräp som människor lämnat kvar.
– Man får inte kasta saker i naturen, då kan djuren skada och skära sig, säger Turid Wiik, 6, medan hon mumsar på en mellismacka.
Camilla Linusson, barnskötare på Rödingen och Malin Svärdsmyr, vikarie på fritidshemmet, ser till att barnen tankar på med energi inför dagens uppdrag som löper längs med stranden bort mot Ålebäcken.
– I dag får de färdiggjorda mackor, det brukar de annars får göra i ordning själva, säger Camilla.
Rödingen har en särskild äventyrsprofil där natur och friluftsliv är en central del. Både pedagoger och barn är ute i alla väder, året runt. Flera veckor varje år spenderar barnen och pedagogerna på Omberg där de utforskar historiska miljöer.
– Det är bara en gång vi har fått avbryta och det var när det var alldeles för mycket mygg på Omberg, annars är vi alltid utomhus, säger Camilla Linusson.
Rödingen har prisats för sina insatser för att hålla rent utmed Hästholmens stränder. År 2018 fick fritidshemmet ta emot det då nyinstiftade miljöpriset från Aktion Rädda Vättern som sedan dess delas ut varje år.
På lördag, när det är dags för världsvattendagen, har de möjlighet att få ett nytt pris. Under just den här veckan, Earth week, pågår nämligen "städutmaningen" där skolor och fritidshem runt Vättern utmanas att städa utmed stränderna. Priset delas ut av nätverket Runt Vättern.
Men egentligen är miljöarbetet ständigt närvarande i Rödingens verksamhet.
– Vi städar överallt där vi är, året om. På Omberg, i Hästholmens samhälle, på lekplatsen, i hamnen och utmed stenstränderna, säger Camilla.
Barnen som Corren träffar är väldigt tydliga med varför man inte får skräpa ned. Jesper Steen, nio, tittar målmedvetet in i videokameran när han riktar sitt budskap:
– Du ska inte kasta ut skräp i Vättern – det suger på miljön.
Majken Pihl, 8, har en teori om hur allt skräp hamnar i naturen:
– Människor orkar väl inte gå till soptunnor och slänger ut det genom rutan.
Med en sådan ur-och-skur-profil som Rödingen har gäller det att pedagogerna har bra utekläder. Men det nöter på det privata klädkontot och tar av personalens fritid, berättar Camilla:
– Det krävs en del extra av oss, vi får ibland skänka lite av fritid för att verksamheten ska hålla den kvalitet vi önskar. Vi kör egna bilar och sliter ut våra egna kläder. Men nu kommer Ödeshögs kommun att köpa in nya skalkläder till oss ordinarie personal! Det var drygt tolv år sedan vi fick kläder senast, så det är på tiden.
Camilla Linusson ser många fördelar med att vara ute så mycket som de är – både för vuxna och barn.
– Man blir friskare, sover bättre. Skogen är ålders- och könsneutral, vilket gör att alla leker med alla, killar och tjejer, stora och små. Det uppstår mycket sällan konflikter. Barnen blir mer omtänksamma, både om varandra och om vår omkringliggande miljö.
På fritidshemmet Rödingen går barn från Röks skola och Fridtjuvsbergsskolan från förskoleklass upp till årskurs fem. När Corren hänger med till stranden är det barn upp till årskurs tre som finns på plats.