Michel Issa är på besök i ett av sina två flyktingboenden, Motell Nattviol i Ödeshög. Han är välklädd, vältalig och har välansat skägg. Men framför allt verkar han drivas av välvilja.
Han hälsar på de boende med kramar och skratt, han gullar med boendets nyaste medlem, en alldeles nyfödd bebis. De flesta kan han tala med på deras eget språk.
Michel Issa bor i Norrköping och Stockholm men är oftast på resande fot. Nyss hemkommen från en resa till Syrien, där han hjälper kvinnor som förlorat sina män i kriget, åkte han till Aten över helgen.
– Jag försökte hitta boende till flyktingar som fastnat i Grekland. De har slut på pengar, bor på gatan, kommer inte vidare.
Pengar samlar han in genom sin egen organisation World aid active. Han är inte rädd för att ge sig in i de värsta oroshärdar. Med sig till Syrien hade han 250 000 insamlade kronor. Till mat, kläder, mediciner.
Han försöker också göra livet lite gladare i eländet. I Syrien hyrde han en buss och åkte iväg till en restaurang med kvinnorna och deras barn, det blev fest, mat och sång – ett litet avbrott för de våldsdrabbade människorna.
Finns det lugna delar av Syrien som du kunde åka till?
– Det finns det. Men dit åkte inte jag. Jag var i Aleppo, Damaskus, Homs. I Homs styr IS. Jag filmade med mobilen och på inspelningen hör man bomber smälla. Varje bomb dödar flera människor. Det är bokstavligen kaos i Syrien.
Men det finns förstås en vardag även i Syrien. Fast döden är närvarande hela tiden.
– Vi ska alla dö en dag. Det handlar om hur man lever fram dit. För varje resa till Syrien stärks mitt självförtroende. Den kommer av känslan att ge hopp till dem som inte har något, säger Michel.
Han vill vara en förebild för andra.
– Om man vill förändra världen får man räkna med mycket huvudvärk. Annars kan man sitta hemma och göra ingenting.
Fem resor till Syrien har det blivit. Men det och hans två flyktingboenden, i lilla Hävla utanför Finspång, och i Ödeshög, räckte inte för Michel.
– Jag frågade mig vad man kan göra för unga människor. Jag kom fram till att jag vill sänka ungdomsarbetslösheten. Så jag startade ”Made of hope”.
I en 500 kvadratmeter stor lokal mitt i Norrköping har han öppnat en arbetsförmedling, eller ett ”coachingcenter” som han kallar det. 14 ungdomar har han själv anställt, totalt har 40 fått jobb, och där ordnas kurser i entreprenörskap. Allt för pengar som han tjänat på att åka runt och föreläsa för kommunfolk och skolelever.
Hur orkar du med allt detta?
– Jag orkar för att jag gör det som jag brinner för.
Vem har du fått den inställningen ifrån?
– Det är från min mamma. Hon lärde mig att det i slutänden är sina handlingar man blir bedömd utifrån. Hon brukar säga att man inte ska behöva försvara sig med ord, utan med handlingar, säger Michel Issa.
Hans föräldrar bor kvar i Norrköping. De kom från Syrien på 80-talet, först till Tyskland där Michel föddes. Efter ett år flyttade de till Norrköping.
– Sverige har gjort mycket för oss.
Han är entreprenör och vill tjäna pengar. Inget fel i det, menar han. Men pengarna är inte det primära. Framgång kan komma snabbt, men också vara flyktig.
– Många är rikare än jag, men mår inte bättre för det. Jag vill inspirera andra. Man får aldrig glömma sina utsatta medmänniskor.
Han säger att det han är mest stolt över är hans ”positiva nätverk”, där får han stöd och generositet tillbaka. Och när det gäller de asylsökande som bor i hans två anläggningar är han övertygad om att han kommer att lyckas.
– Visst finns det rädsla och misstro mot flyktingarna. Därför vill jag skapa möten.
I Hävla bjöd han in till infoträffar, fick igång fotbollslag och syjunta med flyktingar. För Ödeshögs del säger han sig ha lite idéer på gång.
– Främlingar, det är vänner som man ännu inte träffat, säger han.