Miljödomstolen ger exploatör rätt

Miljödomstolen i Växjö har gett företaget Berg och Falk rätt att öppna en bergtäkt vid Järnstad i Ödeshögs kommun. Åtminstone en av grannarna försöker överklaga.

ödeshög2003-03-28 05:26

Processen har varit minst sagt utdragen. Motståndet från grannarna har varit stort, främst mot de störningar som kommer att uppstå från bergtäkten och på vägen dit. Därför har bergtäkten vid Järnstad ännu inte påbörjats, fastän ansökan avsåg åren 1996 till och med 2004.

Höga naturvärden

Bergtäkten och krossningsverksamheten är tänkta att ske på en bergknalle söder om E4 med fastighetsbeteckningen Järnstad 3:2. Strax intill har Skogsvårdsstyrelsen karterat ett område av naturvärde, och delvis går området in på den aktuella fastigheten. Det består av sumpskog där delar är nyckelbiotoper. Enligt Ulf Klein på Skogsvårdsstyrelsen i Mjölby har man bland annat funnit dvärghäxört som är klassad som signalart.

Han kan i det här läget inte heller avgöra om sumpskogen på något sätt skulle kunna påverkas av en bergtäkt. Närheten till nyckelbiotoperna tas inte med i Miljödomstolens avvägning, fastän en av de överklagande grannarna nämner den i sitt yttrande.

Påtalat olägenheter

I övrigt har grannarna påtalat de olägenheter som uppstår på grund av täkten och den ökade trafiken på väg 506, den som brukar kallas Tjurtorpsvägen. Lastbilstransporterna genom Järnstads by uppger den överklagande grannen Hans Ström till 150 bilar per dag.

Han anser det inte vara utrett om verksamheten kommer att påverka djurlivet och möjligheterna att bedriva friluftsliv. Hans egen bostad ligger i Rävskinnshult söder om den planerade täkten. Närmaste fastigheter ligger mellan 600 till 1 100 meter från den planerade bergtäkten och att dessa kommer att utsättas för buller, damm, avgaser och markvibrationer, anser Hans Ström.

Krossmaterial behövs

De försiktighetsmått som länsstyrelsen satte upp i sitt tillstånd ser grannarna som otillräckliga. Miljödomstolen delar länsstyrelsens tidigare bedömning, nämligen att olägenheterna för omgivningen blir begränsade.

De överklagande grannarna som bor längs väg 506 kräver att villkoren för bergtäkten skärps och att det byggs en ny, separat anläggningsväg från väg 502. De ser de svårigheter med att bredda väg 506 så att den passar den ökande trafiken eftersom vägen ligger tätt intill Järnstad by. Miljödomstolen tolkar det som att det är Vägverkets sak att se till att väg 506 håller godtagbar standard för transporterna.

Alla grannar ifrågasätter behovet av bergtäkten. När ansökan var aktuell skulle gruset användas till den nya sträckningen av E4:an mellan Ödeshög och Väderstad. Behov finns fortfarande, anser Miljödomstolen och hänvisar till länsstyrelsens riktlinjer. Där står det att andelen krossat bergtäktsmaterial ska öka i förhållande till naturgrus.

Berg och Falk konstaterar i sitt yttrande att länsstyrelsen och Ödeshögs kommun godkänt verksamheten från såväl miljöskyddslagens som naturvårdsslagens synpunkter. Det gör nu även Miljödomstolen. Eftersom det inte någon övre gräns har satt för hur mycket berg som får brytas, totalt sett, tolkar Miljödomstolen det som att 1,2 miljoner ton berg får brytas under hela etappen.

Grannen Hans Ström är fast besluten att överklaga, om det är nödvändigt ända till EU-domstolen. Nästa steg blir i sådana fall att begära prövningstillstånd hos Miljööverdomstolen före den 2 april. Övriga grannar har ännu inte tagit ställning till hur de tänker agera.

Grannar till täkten överklagade till koncessionsnämnden för miljöskydd. De ansåg att väg 506 var olämplig för den trafik som skulle uppstå från en bergtäkt. Koncessionsnämnden gav dem rätt och upphävde länsstyrelsens beslut.

Kammarrätten i Stockholm upphävde i sin tur koncessionsnämndens beslut. Motivationen var att den lagstiftning som ligger till grund inte ger möjlighet att väga in trafikförhållandena på allmän väg i bedömningen. Det är enligt väglagen väghållaren som ansvarar för störningar från vägen.

Ärendet överklagades av grannen Hans Ström till Regeringsrätten som valde att inte pröva kammarrättens beslut i augusti 2002. Istället fick han och övriga grannar yttra sig när fallet tog upp i Miljödomstolen i Växjö som avslog överklagandena nu i mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om