Nedläggning av skolan kan bli dödsstöten

Miljöpartiet anser att en nedläggning av skola och barnomsorg i Trehörna i förlängningen betyder en nedläggning av Trehörna som en del av Ödeshögs kommun.

ödeshög2002-08-06 06:01

Utredningen om den framtida skolstrukturen i kommunen har varit ute på en remissrunda. Corren berättade om remissvaren i torsdags. Efter att remisstiden gick ut i förra veckan har även miljöpartiet och moderaterna i Ödeshög lämnat varsitt svar om bygdeskolornas framtid till barn- och utbildningsnämnden.

Miljöpartiet skriver att man har enats om att alternativ 1 är det bästa, det att behålla samtliga bygdeskolor fram till och med 2005/06. Trots att man ser att alternativ 3 har sina poänger. Det alternativ som innebär att årskurserna 3 till 5 på skolorna i Rök, Boet och Trehörna flyttas till centralorten hösten 2003 och att skolan i Trehörna läggs ner året därpå.

Reducerar spareffekten

De resurser som i dag läggs på bygdeskolornas allt färre elever skulle kunna användas för att stödja behövande elever och höja kvaliteten på undervisningen. Förslaget kan ge mycket skola för pengarna, anser miljöpartiet i sitt remissvar.

Men miljöpartiet befarar samtidigt att nedskärningarna på bygdeskolorna i slutändan skulle medföra att ännu fler elever väljer en skola utanför kommungränsen, i Tranås eller Väderstad, vilket skulle reducera spareffekten. Och att en nedläggning av skola och barnomsorg i Trehörna skulle medföra dödsstöten för orten.

Svårt att peka ut

Moderaterna framhåller att det är svårt att peka ut vilka skolor som ska läggas ner men säger sig ändå vara beredda att pröva bygdeskolornas existens. Moderaterna påpekar samtidigt att de stödjer byalag och andra frivilligorganisationer om de vill driva bygdeskolorna med hjälp av skolpeng.

Flera partier avvaktar

Tidigare har också centerpartiet lämnat sitt remissvar till barn- och utbildningsnämnden i vilken man förordar alternativ 1. Medan socialdemokraterna i sitt svar ansåg det principiellt felaktigt att politiska partier redan i remissomgången gör ställningstagande som kan hämma den fortsatta handläggningen av frågan. Socialdemokraterna avvaktar därför med sitt beslut. Inte heller kristdemokraterna, folkpartiet eller vänsterpartiet har lämnat remissvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om