Man skulle kunna kalla berättelsen om Eslam Al Hamdan för en solskenshistoria, men det finns många mörka moln på hans himmel. Han sitter i svensk flyktingpolitiks väntrum och där är väggarna målade med frustration. Och innan han hamnade där gjorde han den resa vi hört om så många gånger men ändå är omöjlig att förstå.
Men just nu är Eslam glad. Han har alldeles nyligen fått besked om att han får uppehållstillstånd i Sverige.
Med det pappret i handen åkte han till Jönköping och gick in på skatteverket och ansökte om att få de fyra siffror som ska göra allting möjligt i landet Sverige, hans nya hemland. En till sex veckor får han vänta på det, fick han besked om.
Han gick även in på arbetsförmedlingen, men där ville de att han kommer tillbaka med de där siffrorna.
– Jag är väldigt glad. It´s beautiful. Jag hoppas att alla mina vänner på flyktingboendena i Ödeshög får samma beslut. På ett ögonblick blir allt annorlunda, säger Eslam.
Vi har träffats förut, Eslam och jag. Det är han som ligger bakom dansprojektet ”Refugee story” på asylboendet Vida Vättern. Ett integrationsprojekt som engagerade många Ödeshögsbor. 400 personer kom och såg premiären i Folkets park.
– De var fantastiskt, säger Eslams vän, Ödeshögsbon Barbro Dahlin som är ett stöd för honom och många andra av de asylsökande i kommunen.
Hon och Eslam träffades när hon kom som frivillig svenskalärare till Vida Vättern. Hon har också hjälpt till med många praktiska ting, inte minst transporterna mellan boendet och olika aktiviteter i centralorten.
Det är onsdag och de träffas i Röda korsets second hand-kafé Kupan vid torget i Ödeshög. Eslam är en av många frivilligarbetare där. Barbro jobbar inte där men är engagerad i flera andra föreningar. Hon är född i Ödeshög och har återvänt som pensionär.
Eslam kommer från staden Daraa i södra Syrien. Det var där som upproret började som riktade sig mot regimen och president al Assad men som utvecklade sig till ett fruktansvärt inbördeskrig.
– Syrien är förstört och har ingen framtid, säger Eslam och det märks att han vill lämna det bakom sig.
Nu är det Sverige och Ödeshög som gäller. Han har redan blivit erbjuden en lägenhet i Hästholmen, men han skulle hellre bo i centrala Ödeshög. Nästa steg är att han ska försöka få hit sin familj, hustrun, femåriga Ghazal och lille Tim som han aldrig har träffat.
– Han föddes när jag var på havet.
De befinner sig just nu i Jordanien hos Eslams svärmor. Hur de ska kunna komma hit vet han inte. Sverige håller på att försvåra möjligheterna för anhöriginvandring.
– De har inga pass. Min frus pass har gått ut, och min lille son har inget. Hur ska de kunna få nya? undrar han och hoppas på svenska ambassaden i Amman, Jordaniens huvudstad.
Till Sverige kom han 2014, först på ett boende i Stavsjö. Där träffade han skådespelaren Ahmed. De startade en dansgrupp på boendet. Sen flyttades han över till Vida Vättern. Där kom idén till "Refugee story", föreställningen om mannen som förlorar hela sin familj utom dottern. Han flyr mot Europa, men vågar inte ta med sig henne på den livsfarliga överfarten över Medelhavet.
Eslam fick med sig en stor grupp från boendet, olika nationaliteter och med olika erfarenheter, men alla amatörer när det gäller dans. Genom Barbro Dahlin fick han kontakt med Kulturskolan som tände på idén och bjöd in till ett samarbete med sina egna elever.
– Nu vill jag göra en film med skådespelare från Vida Vättern och Nattviol, de båda asylboendena i Ödeshög, säger han.
På Nattviol bor Amjad Alaassadi med sin familj. Han har jobbat som tv-producent i Syrien. Med hjälp av pengar från Studiefrämjandet, Rotary och från frivilliga insamlingar i samband med dansföreställnigarna ska de finansiera en filminspelning.
– Vi ska berätta för svenskarna vilka vi är och varför vi har kommit hit, säger Eslam.