Nu måste kommunen hålla igen

2001 var ett år för stora investeringar i Ödeshögs kommun. Nu gäller det att vara försiktig för att hålla kommunens ekonomi i balans.

Ödeshög2002-04-10 05:17

Det budskapet fick de kommuninvånare som närvarade vid måndagskvällens kommunfullmäktigesammanträde.

Årsredovisningen för 2001, som Corren berättade om för ett par veckor sedan, stod först på dagordningen.

Upplåningen på 25 miljoner har försämrat kommunens soliditet. En engångsinbetalning av pensionsskulden har fördubblat de långsiktiga skulderna. Men skatteintäkterna var oväntat höga, och det slutliga bokslutet för 2001 blev ett överskott på 200000 kronor.

Den totala nettokostnaden för investeringar under 2001 var 16,6 miljoner. Normalt brukar Ödeshögs kommun investera drygt åtta miljoner.

"Vi ska hålla igen"

Ombyggnaden av Lysingsgården var årets största satsning, och betingade en kostnad på 10,5 miljoner kronor.

-- Det är viktigt att vi ser över och ifrågasätter investeringar framöver, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Cornell (c).

Han varnade också för att kommunens kostnader för pensionsavgångar och äldreomsorg knappast kommer att minska framöver.

Även Betty Malmberg (m) betonade vikten av att hålla igen nu när de stora investeringarna väl genomförts.

Hon noterade också att årsredovisningen ändrat karaktär, att den inte längre bara är siffror utan också klätts i ord på ett sätt som torde göra den mer intressant för kommuninvånarna.

-- Men var är musikskolan? Den vill jag läsa om nästa år!

Ohälsa oroar

Betty Malmberg uttryckte också oro över de höga sjukskrivningstalen. Sjukfrånvarons andel av den totala arbetstiden har ökat från 9 procent år 2000 till 10 procent år 2001.

Kommunfullmäktige beslutade vidare om ett tilläggsanslag på 1,5 miljoner kronor för att täcka de oväntade merkostnaderna för ombyggnaden av Solgården. Finansiering sker antingen genom ökad upplåning eller omdisponering av budgeterade medel för investeringar.

Beröm för satsning

Peder Rehnström, direktör från Östsam informerade om Regionförbundsprocessen. Sedan regeringen i höstas presenterade sitt förslag har alla partier inom Östsam varit eniga om att vandra vägen mot regionförbund. Riksdagen klubbade igenom förslaget i januari.

-- Det är oerhört viktigt för oss som en liten kommun att synas i regionförbundet, anser Michael Cornell.

I augusti 2001 startades Lärcentrum för distansutbildning på högskolenivå i Ödeshög. En satsning som Peder Rehnström passade på att berömma:

-- Östgötarna har en utbildningsnivå som ligger under riksgenomsnittet, vi är exempelvis sämre utbildade än västerbottningarna.

Förklaringen ligger i att länet under många år haft en ganska bra industrikonjunktur. Många unga på bruksorterna har därför valt bort utbildning. Något som enligt Peder Rehnström visat sig vara en ganska farlig väg att gå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om