- Ja, det är ofrånkomligt, säger Urban Runesson, bygg- och gatuchef. Inga jättehöjningar, men något blir det.
Uppgraderingen av det gamla reningsverket har varit så omfattande att det kan betraktas som en ny anläggning. Verket har också byggts ut för att kunna ta emot avloppsvatten från Ole Flemsted AB, "potatisfabriken".
Klarar framtiden- De får givetvis också vara med och betala, säger Urban Runesson. Med dem har vi ett avtal som innebär att de betalar för vad de lämnar till reningsverket. En kubikmeter kan ha mycket olika innehåll, och innehållet avgör kostnaden.
En rötkammare för utvinning av metangas ska installeras och gasen ska användas för att driva en gasmotor, ansluten till en generator som producerar elektricitet.
Om- och tillbyggnaden av reningsverket väntas klara framtida behov. Miljö- och hälsoskyddschef Torgil Slatte påpekar dock att ledningsnätet i Ödeshögs tätort lämnar mycket övrigt att önska. Flera områden har system för avlopps- och dagvatten i samma ledning. Det kan betyda risk för vattenskador i byggnader när det regnar häftigt, men det finns också risk för bräddning i reningsverket, alltså översvämning som gör reningen ineffektiv - eller obefintlig. Detta påverkar Tåkern och Vättern.
Ett åtgärdsprogram för ledningssanering bör upprättas, enligt Torgil Slatte, med en tidplan för när den ska genomföras.