Kvinnorna i Ödeshög går mot trenden i landet när det gäller nyföretagande. Kommunen placerar sig på en tiondeplats över flest nyföretagande kvinnor per 100 invånare.
Rapporten från Svenskt Näringsliv heter "Kvinnor sällsynta företagare" och är som namnet antyder ganska dyster läsning. Det går i snitt tre män på varje kvinna som driver företag och det gör att många kvinnors kompetens inte kommer till nytta och att basen för rekrytering till styrelser och höga befattningar blir mindre än den behöver vara.
Något bättre är det om man tittar på de nystartade företagen, men det är fortfarande inte jämställt. Bland kvinnor i landet startades i snitt 0,7 företag per 100 invånare. Bland männen startades 1,3 företag per 100 invånare. Men det finns undantag och dit hör bland annat Ödeshögs kvinnor. Där startas 1,10 företag per 100 kvinnor i kommunen.
-- Det går inte att sätta fingret på varför det är så. Men generellt brukar Ödeshög placera sig högt när det gäller företagandet, både bland kvinnor och bland män. Det finns en företagsanda här, säger Stefan Ljung, näringslivsansvarig i kommunen.
-- Så är det ju ett litet samhälle och vill man vara kvar på orten så försöker man att hitta en lösning på arbetssituationen.
Mitt i Ödeshögs centrum finns ett exempel på tre driftiga kvinnor som vågade starta eget. Malena Tegnebo, Eva Gustavsson och Viktoria Eksell heter kvinnorna som öppnade Hela dig i november förra året. Med var sin specialitet kombinerar de friskvård och skönhetsvård i nyrenoverade lokaler.
-- Statistiken stämmer. Det är nästan bara kvinnor här om vi tittar oss omkring, säger Eva med en gest ut över butikerna i centrum.
-- Det finns massor av driftiga kvinnor i Ödeshög, säger Malena.
Enligt rapportens författare hämmas kvinnors företagande av att de inte känner andra kvinnor som är företagare. Kanske har det i Ödeshögs fall blivit en uppåtgående spiral där många kvinnliga företagare gör att det blir fler och fler.
Vid närmare eftertanke kan Malena och Eva bara komma på ett fåtal män bland dem som driver butiker och restauranger i samhället.
De kommer också fram till att de flesta företagarna inte är födda Ödeshögsbor utan inflyttade från andra städer. I deras fall var det för att de träffade kärleken som de flyttade till Ödeshög.
-- Andra flyttar hit för att det finns billiga hus, säger Eva.
-- Många vill bort från storstaden och naturen här är ju underbart vacker, säger Malena.
Båda två tror, precis som Stefan Ljung, att det höga företagandet på orten kan bero på att man vill bo kvar och genom att starta eget löser sin arbetssituation.
Men det är ingen dans på rosor att starta eget, intygar de. All renovering av lokalerna har de kämpat med själva och det tar lång tid att bygga upp en kundkrets.
-- Mycket energi och tid tar det och mycket pengar kostar det, säger Eva.
De önskar att de hade fått mer hjälp och information från kommunen och andra myndigheter innan de drog i gång.
-- Jag fick aldrig veta vad jag har för rättigheter, säger Eva, som till skillnad från de andra inte haft något eget företag tidigare. Jag kunde tydligen ha fått glesbygdsbidrag innan vi startade och sådant vill man ju få reda på.
-- Vi hade kanske önskat att någon från kommunen skulle ha kommit när vi hade invigning. Man gör ju faktiskt något för kommunen när man startar något nytt.